Se dă startul construirii reactorul experimental ATHENA la Mioveni

Se fac primii pași în concretizarea proiectului european ALFRED, ce va fi realizat la Mioveni. Regia Autonomă Tehnologii pentru Activități Nucleare a scos la licitație lucrările de construcție a clădirilor și furnizarea instalațiilor pentru reactorul experimental ATHENA, în valoare de circa 20 de milioane de euro. 

 

 

 Ce presupune proiectul ALFRED


„Demonstratorul ALFRED este un proiect european, inclus în foaia de parcurs a ESNII (Iniţiativa Europeană de Dezvoltare Nucleară Industrială Durabilă), în cadrul primei linii de priorităţi. În 2028, e prevăzută realizarea acestui demonstrator al tehnologiei inovatoare LFR (Lead-cooled Fast Reactor), un reactor de Generaţie IV răcit cu plumb care are drept obiective creşterea gradului de securitate, utilizarea mai eficientă a resurselor, reciclarea combustibilului, reducerea volumului şi a toxicităţii deşeurilor, fiind foarte competitive la nivel economic. Pentru realizarea demonstratorului este nevoie de o infrastructură-suport care cuprinde şase instalaţii unice în lume: ATHENA, ChemLab, ELF, HELENA2, Hands-ON şi Meltin’Pot. Acestea sunt necesare pentru rezolvarea aspectelor deschise ale tehnologiei LFR, elucidarea efectelor de scală şi realizarea activităţilor de testare şi demonstraţie pentru componentele ALFRED.”, este descris pe scurt ALFRED pe pagina RATEN. „ATHENA şi ChemLab vor fi localizate pe un teren aflat în proprietatea statului și administrat de RATEN. Amplasamentul se află în incinta Platformei nucleare Mioveni, dotată cu toate utilităţile necesare operării unor obiective şi instalaţii nucleare (Reactorul de cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de Examinare Postiradiere LEPI, Staţia de Tratare Deşeuri Radioactive STDR) şi protejată printr-un sistem de protecţie fizică ce corespunde cerinţelor şi tratatelor internaţionale la care România este parte – IAEA Viena, EURATOM.”, se mai arată pe site-ul oficial. 

 

 


 1.700 de locuri de muncă la vârf, pentru specialiști


Inginerul fizician și cercetător Dumitru Chirleșan, rectorul Universității Pitești, este cel care ne-a lămurit în ceea ce privește importanța acestui proiect pentru județul nostru și ne-a liniștit, afirmând că nu există motive de îngrijorare. 


„Nu e o zonă misterioasă, e doar fizică și inginerie nucleară de înalt nivel. Este vorba de un demonstrator de generația 4, cu neutroni rapizi, răcit cu plumb topit. Proiectul ALFRED are importanță internațională, căci face parte din cele 5 tipuri de demonstratoare  la care se lucrează pentru reactoare de generația 4. Nu seamănă cu nimic din ce a fost în urmă. Merg pe ideea că se folosesc mai mulți neutroni rapizi, ceea ce duce la o eficiență mult mai mare. La același kg de uraniu obținem o cantitate de energie cu 50% mai mare. Cele 5 sau 6 sisteme ce vor fi realizate de mai multe consorții, diferă prin tehnologia de răcire, de preluare a căldurii din uraniu și transferarea ei în energie. La Cernavodă o preluăm cu apă grea, însă la ALFRED va fi cu plumb topit. Riscuri nu sunt, pentru că este mult mai ușort de oprit decât la Cernavodă. La sub 300 grade, plumbul devine solid și nu există pericol de explozie. Scopul proiectului ALFRED este de cercetare, pentru a scoate în evidență plusurile și minusurile răcirii cu plumb. Este un demonstrator de cercetare, și nu energia produsă ne interesează, deși nici aceea nu va fi de neglijat. Amplasarea lui în România a fost un mare câștig de geopolitică. Îi avem ca parteneri pe cehi, nemți, italieni. La vârf de funcționare va avea nevoie de 1700 de angajați, majoritatea cercetători. Este o șansă de locuri de muncă bine plătite pe o perioadă de cel puțin 20 de ani. Noi suntem implicați în dezvoltarea proiectului de circa 10 ani, cu foarte multe studii prealabile efectuate. Finalul apoteotic va fi că cei din consorții vor decide care sistem este cel mai bun și se vor construi niște megareactoare în zone deja identificate, departe de zonele locuite.”, ne-a explicat rectorul Dumitru Chirleșan.

 

Preluat: saptamanalul ancheta