Şcoala „Mircea cel Bătrân” - prima dotată cu container modular

Noul an şcolar vine cu provocări uriaşe în contextul pandemiei, iar una dintre acestea a fost asigurarea distanţei dintre băncile elevilor. Încă din primăvară se propunea ca, pentru a înjumătăţi numărul de elevi din clase, să se folosească containere, care să fie amplasate în curtea unităţilor de învăţământ. Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân”, Piteşti a apelat la această soluţie pentru a îşi putea reprimi elevii în bănci. La finele săptămânii trecute, Primăria Piteşti a achiziţionat şi montat primul şi singurul container de acest gen din municipiu, un grup modular destinat activităţii didactice. Acesta are şi sală de clasă, dar şi două toalete pentru elevi. Pentru această achiziţie au fost alocaţi 160.000 lei. 


„Şcoala «Mircea cel Bătrân» este a doua ca mărime din ţară, cu peste 1.500 de elevi, şi cea mai mare din judeţ. Containerul modular este o soluţie adoptată şi în alte state europene, cu precădere în Spania şi Italia, iar acesta este viitorul. Nu trebuie autorizaţie de construire, se poate monta rapid şi se asigură un grad normal de confort, cu condiţii optime de învăţare. Este legat la utilităţi şi funcţional. De asemenea, am alocat şi banii necesari dotării acestuia cu bănci, scaune şi ce mai aveau nevoie pentru a începe şcoala.”, ne-a explicat primarul Cornel Ionică. Acesta se declară speriat de modul în care arată bugetul municipiului. „Mai pregătim nişte intervenţii, însă bugetul este secat, nu am primit niciun sprijin guvernamental promis către UAT-uri. Sunt foarte multe solicitări din partea şcolilor, iar acum vedem ce putem să facem. Nu este obligaţia noastră, dar sunt copiii noştri. Guvernul s-a spălat pe mâini şi acum ne dă voie să facem nişte cheltuieli care până acum nu nu erau permise, dar bani de unde?!”, a mai adăugat edilul. 


Viceprimarul Dumitru Tudosoiu a menţionat că, pentru începerea şcolii, au fost direcţionaţi 57.000 lei către Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi” şi Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, unde era nevoie stringentă de fonduri pentru a putea începe şcoala.

„Ar fi fost mult mai mulţi bani necesari, dar am constatat că în bugetele şcolilor sunt sume din finanţarea per elev necheltuite. Le-am dat semnalul să şi-i folosească. Am suplimentat doar unde erau nevoi mai mari decât sumele pe care le aveau.”, a explicat viceprimarul Dumitru Tudosoiu. 


Sursa: saptamanalul ancheta