Scheleții mandatului Ionică!

►Investiții făcute doar la suprafață, fără nicio intervenție în infrastructură, riscându-se toate milioanele de euro băgate. ► Proiecte anunțate, dar inexistente și situații penibile la CNI pentru noul primar și noul city manager. ►O Piață a Primăriei care va arăta „nefericit”, deoarece așa s-a încăpățânat proiectantul și nu s-a găsit nimeni să îi spună că cine plătește decide. ►Directori interimari de 11 ani. ►Sute de milioane pentru o lavabilă, facturi și contracte umflate, pe care noul primar amenință că le renegociază personal sau le desființează și le lucrează în regim intern.

CITEȘTE ȘI ... ÎPS Calinic: „Dacă mă voi vaccina?”


Imprevizibil pentru specificul scenei politice, previzibil pentru cei care cunosc stilul intransigent al lui Cristian Genea, toate neregulile din inima municipalităţii sunt puse pe tapet de către actualul primar. Fără nicio rezervă față de faptul că moștenirea vine de la un coleg de partid care l-a precedat în fruntea administrației. Acesta expune fără perdea toate anomaliile întâlnite în interiorul administraţiei municipale, anomalii descoperite în primele sale luni de mandat şi promite că nu se va opri aici. Venit dintr-un sistem în care totul merge cu precizia unui ceas elveţian, cel al cercetării nucleare, Cristian Gentea este şocat - după fiecare birou sau după fiecare investiţie pe care trece să le vadă - cum stau, de fapt, lucrurile, în administraţia publică şi cum preferă funcţionarii să se ascundă după un veșnic „nu se poate”. 

CITEȘTE ȘI ... Scene de groază. Bărbat găsit sfârtecat pe linia de tren - A fost identificat

 

 Bazinul Olimpic – eficient energetic pe grinzi şi instalaţii ruginite 
„Să bagi atâţia bani şi apoi să îţi plesnească conducta?!

 

Primul şoc l-a avut când a vizitat lucrarea de la Bazinul Olimpic Piteşti. Prezentat de către fostul edil ca fiind un proiect care va schimba cu totul faţa respectivului obiectiv, acesta i s-a înfățișat noului primar drept o harababură tipic românească la finalul căreia afară va fi vopsit gardul și-năuntru… leopardul! Cristian Gentea a prezentat presei, după cum urmează, imaginea reală  pe care a constatat-o șocat şi pe care se străduieşte să o remedieze.

„Investiția de la Bazin este o enigmă pentru mine. Ne-am lăudat că am obţinut o finanţare valoroasă în urma căreia vom avea un bazin omologat la standarde internaţionale, numai că acest contract s-a referit doar la eficientizarea energetică. După mintea mea, eu înţeleg prin eficientizare termosistem, panouri solare şi, să zicem, inclusiv partea de bazine. Am fost şocaţi să vedem că grinzile în care se susţine acoperişul sunt ruginite în proporţie de 20 – 30% şi, spre surprinderea mea, acolo nu se intervine, pentru că nu sunt prinse în proiect. La fel şi cu conductele ruginite, cu caloriferele vechi, din fontă... Din păcate, lucrurile au mers mai departe, iar dacă acum ne facem că nu vedem, tot de noi va fi rău. Să bagi atâţia bani şi apoi să îţi plesnească conducta?! Nu este normal! După mintea mea, mai întâi trebuia reabilitată clădirea şi apoi realizată eficientizarea energetică.”, a explicat Cristian Gentea, care caută o soluţie pentru a remedia aceste inadvertenţe. 

 

CITEȘTE ȘI ... S-a ales cu arsuri pe față după a încercat să stingă incendiul!

 

Proiectul pentru stadion nici nu fusese depus 
„Cei de la CNI ne-au întrebat dacă suntem sănătoşi la cap”

 

În vară, fostul primar al Piteştiului, Cornel Ionică, anunţa că proiectul pentru reabilitarea Stadionului „Nicolae Dobrin” a fost avizat de către Compania Naţională de Investiţii. La jumătate de an distanţă, anunţul (asumat și de Cristian Gentea ca proiect care trebuie realizat în mandatul său) a părut ireal.

„Am fost cu city-managerul la CNI. Acolo, spre stupefacţia noastră, am aflat că nu avem niciun proiect depus. Cel mai simpatic a fost domnul city manager care a întrebat cum facem să nu pierdem numărul de înregistrare al proiectului, întrebare la care ni s-a răspuns să stăm liniştiţi. Că nu avem ce pierde. Ni s-a mai explicat că nu CNI ne-a cerut să renunţăm la pista de atletism şi la nocturnă, ci că «noi» am dorit asta. De asemenea, am aflat o chestiune pe care nu ne-o spusese nimeni, și anume faptul că nici pe teren nu se prevăzuse vreo intervenţie. Cei de la CNI ne-au întrebat dacă suntem sănătoşi la cap, în condițiile în care urmează a se lucra cu o macara de 200 m ca să ne facă stadion, dar noi nu le dăm voie să calce pe nimic din jur. Deci pista, terenul şi nocturna rămâneau aşa, neatinse, conform concluziei din urma discuţiilor. Din fericire, nu am lăsat lucrurile aşa. Proiectantul s-a angajat ca, până pe 31 ianuarie, să aibă documentația gata. La CNI am găsit o deschidere maximă şi ne-au garantat că până pe 15 martie avem avizul CTE. Proiectul presupunea şi o unitate de cazare. Acum există nişte impuneri legale privind plafonul investiţiei, dar am găsit o altă soluţie şi o vom realiza și pe aceasta. Ni s-a propus să facem o investiție integrată, pe toată zona de la stadion, dar etapizat. Am aflat că vom putea face şi bazine de înot pentru elevi, plus multe altele despre care nu am ştiut că pot fi prinse în proiect. Eu, unul, promit că ne vom implica foarte serios. CNI ne-a spus că, în România, nu se mai construieşte un stadion de asemenea nivel, care să aibă inclusă şi pista de atletism.”, a declarat Cristian Gentea. 

 

CITEȘTE ȘI ... Doliu la Ambulanța Argeș! ”Salvator” găsit în propria casă fără suflare

 

 Piaţa Primăriei cu cea mai… nefericită variantă de design
„Eu ştiu că, dacă eu plătesc, ca Primărie, atunci eu trebuie să spun cum vreau să arate!”

 

Foarte nemulţumit s-a arătat primarul Gentea şi despre cum va arăta, la final, Piaţa Primăriei. Acesta a explicat că au fost mai multe propuneri în ceea ce priveşte amenajarea peisagistică, însă a fost aleasă cea mai nefericită dintre ele, întrucât, pur și simplu, așa a vrut proiectantul.

„Imediat după ce am depus jurământul, mi s-a spus că Piaţa Primăriei nu va fi gata până la finele anului, conform contractului. Mai mult, am aflat că nici nu vom reîncepe lucrarea, deoarece erau probleme în aprovizionarea cu granit. Iată că s-a putut: s-a adus şi granitul, s-a lucrat şi în weekend şi de sărbători. Nu sunt mulţumit însă deloc cu soluţia de design aleasă. Au fost mai multe idei, dar s-a ales cu totul şi cu totul altceva, deoarece proiectantul nu a vrut să semneze nimic dacă nu se alege soluţia lui. Eu nu am înţeles de ce. Eu ştiu că, dacă eu plătesc, ca Primărie, atunci eu trebuie să spun cum vreau să arate, iar proiectantul să respecte coordonatele mele. Din păcate, nu mai avem ce face pe acest subiect decât să aşteptăm să se încheie lucrarea, iar piteştenii să nu se mai uite la Piața Primăriei peste gard.” 

 

CITEȘTE ȘI  ... Campania de vaccinare. Noile categorii de angajați care vor intra în etapa a doua

 

 Director interimar de 11 ani 
„Aşa ceva nu am mai văzut în toată cariera mea!”

 

Privind şi peste organigramă, peste angajaţii din birouri şi departamente, primarul Gentea a mai făcut o constatare amară.

„Am observat că avem 6 persoane, directori în diverse puncte, cu exercitare temporară, ceea ce este total anormal. În acest context, vom organiza concursuri peste tot! Avem un director care este interimar de 11 ani! Eu aşa ceva nu am mai văzut în toată cariera mea! Peste tot pe unde am fost eu am dat concurs. Nu se poate! E vorba despre Centrul Cultural Piteşti.  Plus că, din cât mi s-a povestit, a fost organizat un concurs la care respectivul director nu s-a înscris, nu a luat nimeni şi a rămas tot el.”, a explicat Cristian Gentea. 

 

 

CITEȘTE ȘI ... Ordonanţă: Șoferii vor deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propriul RCA


 Facturi și contracte umflate 
„Nu iau Primăria cu moşteniri şi cineva va plăti dacă mai continuă cu asemenea chestii!”

 

„Am dat un semnal în Primărie că, dacă s-a lucrat într-un anumit fel, perioada aia s-a încheiat! Ca să fie foarte clar! Am primit niște devize incredibile pentru lucrări şi nu le-am acceptat sub nicio formă! Sute de milioane de lei pentru o lavabilă, de exemplu! Nu suntem nici noi veniţi cu pluta în Piteştiul ăsta. Vreau să vă spun chiar că unele dintre aceste lucruri putem și le vom face cu forţe proprii, după ce am discutat cu ei. Un alt exemplu din acelaşi registru: au venit cu un contract de 150 milioane lei vechi şi - după ce i-am luat la scuturat - am ajuns şi la jumătate. Nu ştiu cum s-a lucrat înainte, nu iau Primăria cu moşteniri şi cineva va plăti dacă mai continuă cu asemenea chestii! Dacă va trebui, mă ocup de anumite contracte foarte umflate și le renegociez personal, dar   de plătit nu le vom plăti sub nicio formă la nivelul la care sunt acum!”, a mai anunțat Cristian Gentea.

„Cât voi fi primar, nu va exista nicio problemă legată de transparenţă.”, și-a explicat domnia sa poziția privind expunerea tuturor problemelor care caracterizează funcționarea Primăriei în acest moment.


 

Preluare: Saptamanalul Ancheta