Sărbătoare mare azi! Boboteaza - tradiții și obiceiuri

Este mare sărbătoare astăzi, 6 ianuarie, în Calendarul Ortodox. Creştinii trebuie să aibă grijă la o serie de reguli în această zi. În plus, trei sfinţi sunt prăznuiţi în calendar pentru credinţa lor în Hristos.

Dacă cu o zi în urmă, în Ajunul Bobotezei, se spune că cine va strănuta va fi norocos tot anul, pentru această zi există o altă serie de superstiții din bătrâni. 

În această zi nu se împrumută nimic şi se mănâncă miere. 

De Ajun, este interzis să vă certați şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic. 

În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

Superstiţia cel mai des întâlnită este cea care spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inel un fir roşu de mătase şi o un fir de busuioc, pe care le pun sub pernă. Băiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care ce vor căsători. 

Fetele care cad pe gheaţă de Bobotează se crede că sigur se vor mărita în acel an.

Celebrată de către ortodocşi la fiecare început de an, pe 6 ianuarie, Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din întrega lume, a întregii creaţii, după cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.

Tradiţia cere ca de Bobotează să se mănânce piftie şi grâu fiert şi să se bea vin roşu. 

Slujba de Bobotează se săvârşeşte numai afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. Este momentul în care credincioşii primesc agheazma mare, cu puteri deosebite, care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul. În curţile bisericilor se ridică cruci din gheaţă, simbolurile sărbătorii.

 

Sursa: capital.ro