Atenție! Mâine este sărbătoare mare! Sfințiți bănuții și țineți post negru, dacă puteți!

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai importantă și mai veche sărbătoare în cultura ortodoxă. Ziua Crucii - cum mai este numită în popor - se sărbătorește în data de 14 septembrie și marchează doua evenimente deosebit de importante din istorie: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului.

Se spune că în această zi se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină, în primăvară. Tot azi, preotul sfințește via și butoaiele cu vin pentru o recoltă mai bună în anul viitor. Superstițiile spun că în această zi nu se culeg ultimele recolte de struguri, fiind păstrate ca ofrandă pentru păsările cerului.

La biserică, preoții sfințesc busuiocul, menta, cimbrul și măghiranul, considerate plante minune. Acestea îi feresc pe credincioși de boli și, de asemenea, sunt o binecuvântare pentru animalele și păsările din ogradă.

Oamenii sfințesc monezi pentru a aduce belșug și spor în muncă, pe care le pun în portofel alături de o cruciuliță.

De asemenea, bătrânii spun ca nu este bine să se muncească de Ziua Crucii. Preoții încurajează să se tină post negru pentru vindecarea sufletului și a trupului.