Sancţiuni contravenţionale drastice pentru zădărnicirea combaterii COVID-19!

Peste 1200 de persoane au fost vetificate de efectivele de poliție, în ultimele 24 de ore, pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în zonele aglomerate, restaurante, terase dar şi în mijloacele de transport în comun, pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19.

CITEȘTE ȘI ... Controale în gări și trenuri. Mulți călători prinși fără mască

În ultimele 24 de ore, polițiștii au verificat, în total, 1252 de persoane, dintre care 447 au fost verificate în cadrul acțiunilor punctuale. Totodată, 189 de societăți comerciale sau persoane fizice autorizate au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor organizatorice specifice, a programului de lucru și în privința respectării măsurilor de protecție de către persoanl și clienți. De asemenea, 298 de autovehicule au fost verificate, din care 104 mijloace de transport în comun.

Au fost organizate 37 de acțiuni punctuale (din care 29 de acțiuni independente ale polițiștilor, 2 acțiuni cu lucrători I.J.J. Argeș, 5 acțiuni cu reprezentanți ai I.S.U. Argeș și Poliție Locală, și o acțiune cu reprezentanți ai altor instituții), fiind vizate, în special zonele aglomerate, zonele de agrement, centrele comerciale, restaurantele și mijloacele de transport în comun, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. 

CITEȘTE ȘI ...Covid-19 în România - Peste 30% dintre testele efectuate în 24 de ore sunt pozitive

Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii au aplicat aproape 262 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 39.300 de lei. 

CITEȘTE ȘI ...Covid-19 în Argeș - 46 de noi cazuri în ultimele 24 de ore!


În ziua de 18 octombrie, polițiștii au depistat două persoane care nu au respectat măsura carantinării la domiciliu, față de care au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.000 de lei.
Astfel, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Tigveni, care au efectuat verificarea la domiciliu a persoanelor față de care este instituită măsura izolării sau carantinării, au constatat că un bărbat de 39 de ani, nu a respectat măsura izolării la domiciliu, la revenirea dintr-o țară pentru care este impusă această restricție.  Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar situaţia acestuia a fost comunicată C.J.C.I. Argeș și D.S.P. Argeș.
De asemenea, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Călinești, care au efectuat verificarea la domiciliua persoanelor față de care este instituită măsura izolării sau carantinării, au constatat că o femeie de 33 de ani, nu a respectat măsura izolării la domiciliu, la revenirea dintr-o țară pentru care este impusă această restricție.  Femeia a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar situaţia acestuia a fost comunicată C.J.C.I. Argeș și D.S.P. Argeș

CITEȘTE ȘI ... Înotătorul Robert Glinţă are COVID-19!


În cadrul verificărilor desfășurate pe timpul nopții, polițiștii Secției 4 Poliție Pitești au identificat două localuri de alimentație publică, de tip restaurant, în incinta căruia se aflau mai mulți clienți, după ora 23:00. Având în vedere că agenții economici nu au respectat programul de funcționare prevăzut în HG. 856/2020 (06:00 – 23:00), în cauză a fost întocmită documentaţie cu aspectele constatate, și înaintată Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, organ competent în vederea aplicarii sancțiunii contravenționale prevăzută de art. 65, lit. q din Lg 55/2020.

 


Recomandări:


Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forţele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Totuși, cel mai important lucru transmis de polițiști în discuțiile cu cetățenii nu îl reprezintă litera legii, ci spiritul ei, care îndeamnă la un comportament responsabil, la respectarea recomandărilor cu caracter medical, atât în privința purtării măștii, cât și a unei distanțări fizice menite să protejeze pe toți cetățenii. 


Suntem și vom fi prezenți în toate zonele județului. Ne dorim să fim nevoiți cât mai rar să aplicăm sancțiuni, dar nu vom tolera nicio abatere de la lege. De asemenea, ne dorim ca toți să conștientizeze că sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante.

Scopul activităţilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală.