Sănătatea copiilor şi a profesorilor de la Mărăcineni - prioritate de grad 0 pentru Nicolae-Liviu Dascalu

În contextul actual, când modalitatea de organizare a activităților educaționale în noul an școlar este incertă, la nivelul comunei Mărăcineni, primarul Nicolae-Liviu Dascălu are în vedere o serie amplă de măsuri pentru începerea și desfășurarea în cele mai bune condiții a procesului instructiv-educativ în anul școlar 2020-2021, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2. Având în vedere că până la deschiderea noului an școlar mai este foarte puțin, precum și faptul că există trei scenarii pentru desfășurarea cursurilor, în funcție de numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, primarul Nicolae-Liviu Dascălu a inițiat demersuri și demarat proceduri pentru a veni în sprijinul elevilor din școlile de pe raza comunei Mărăcineni, prin achiziționarea de tablete destinate elevilor, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Această decizie are ca scop asigurarea echipamentelor tehnice necesare, astfel încât cursurile să se poată desfășura, indiferent de scenariul care se va aplica unităților de învățământ din Mărăcineni. 

 


 S-au luat măsuri ca elevii și profesorii să aibă la dispoziție toate materialele de protecție necesare


Pentru primar și autoritățile locale, sănătatea copiilor care învață în școlile din comuna Mărăcineni și a cadrelor didactice este o prioritate de grad zero. De aceea s-au luat din timp măsuri ca elevii și profesorii să aibă la dispoziție toate materialele de protecție necesare pentru a-i feri, atât cât este posibil, de riscul unei infectări cu noul coronavirus. Fie că vorbim de măști, dezinfectant de mâini, totul este asigurat pentru ca în comuna Mărăcineni noul an școlar să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară. 
Toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale. În acest an, ne confruntăm, suplimentar, cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS CoV-2. Astfel, debutul anului scolar 2020-2021 este o mare provocare nu doar pentru copii, cadre didactice și autorități, ci și pentru medicii de familie. În acest sens, începerea anului școlar implică o intensă activitate de monitorizare a stării de sănătate a copiilor de către medicii de familie din comuna Mărăcineni, care vor fi într-o comunicare permanentă cu autoritățile locale, iar în cazurile suspecte să fie luate cele mai prompte măsuri privind testarea și managementul copiilor din colectivități, suspecți de infecția cu SARS-CoV-2 (conform definiției de caz). 

 


 Se redeschide Centrul de zi „Albă ca Zăpada” 


Pentru a veni în sprijinul părinților de a-și relua activitatea la locul de muncă, s-a aprobat „Planul de măsuri pentru reluarea activității cu beneficiarii la Centrul de zi «Albă ca Zăpada și cei 60 de pitici»”. Activitatea centrului de zi se va relua începând cu data de 14.09.2020 cu respectarea strictă a regulilor de igienă și distanțare socială în acord cu normele, recomandările și ghidurile apărute în contextul situației actuale. În acest sens, primarul comunei îi asigură pe părinți că reluarea activității serviciilor de zi se va face cu respectarea principiilor de reluare a activităților, a regulilor generale și de comportament precum și a recomandărilor specifice la nivelul centrelor de zi, stabilite prin protocoale, recomandări și ghiduri, apărute atât la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, aplicabile în perioada stării de alertă generate de epidemia de COVID-19. 


„Asigurăm părinții, în acest sens, că depunem toate eforturile pentru ca activitatea să se realizeze în cele mai sigure condiții din punct de vedere al sănătății și siguranței copiilor și a personalului, acesta fiind principiul de bază în organizarea activităților ce urmează a fi reluate. În funcție de reglementările care vor veni, de la nivelul Ministerului Educației sau din partea guvernului, ne vom adapta și vom lua cea mai bună decizie. Important este că am identificat sumele necesare, tehnica și logistica necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ în această perioadă prin care, din păcate, trebuie să trecem” - declară primarul Nicolae-Liviu Dascălu.