Salvamont - Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă în Argeș

Dintr-un comunicat semnat de Ion Sanduloiu, directorul Salvamont Argeş, aflăm faptul că în perioada 3-12 martie la Cabana Capra Transfagarasan, la o altitudine de 1700 metri, se va desfasura Stagiul National de Formare al Unitatilor Canine de Interventie la Avalanșă, forma de specializare in meseria de salvator montan, cod COR 541904. Stagiul este organizat de catre Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania impreuna cu Consiliul Judetean Arges prin Salvamont Arges, sub egida Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Pe parcursul a zece zile, unitatea canina (conductor + caine) trebuie sa progreseze in asa fel incat la examenul final, sa dovedeasca capabilitatea accesului oriunde in zona montana, sa execute misiunea de salvare prin gasirea a minimum doua victime umane ingropate in zapada pe o suprafata de 2 hectare, dupa care sa arate ca se poate retrage in siguranta. Probele de acces includ schiul de tura, rapelul pe stanca si/sau gheata, precum si alte situatii care pot fi intalnite in timpul unei actiuni de salvare. Unitatile canine candidate, sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu si eliminatoriu, in perioada 19-21 februarie, la Cota 2000 Transfagarasan.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj, si Arges. In ultimele cinci zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitatile canine de avalansa brevetate pana acum in tara noastra, pentru reconfirmarea anuala. Reconfirmarea anuala a brevetului este obligatorie pentru mentinerea statutului operational al unitatii canine.

Într-una din zilele stagiului, unitatile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru insertia/extractia cu troliul de la locul avalansei, cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviatie. Trebuie mentionat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situatii de Urgenta il acorda activitatii noastre, mai ales ca o parte a operatorilor aero sunt la randul lor instructori canini, ceea ce face lucrul sa fie foarte fluent si la cote ridicate de profesionalism.

În acest moment, corpul de conductori pentru caini de avalansa din Romania este format din saptesprezece unitati canine de avalansa, din douasprezece judete. Judetul Arges are doi conductori, cu trei caini brevetati pentru acest gen de salvare.

De mentionat ca stagiul se adreseaza salvatorilor montani care doresc sa se specializeze in interventie canina la avalansa. Candidatul este necesar sa fie calificat ca salvator montan, intrucat schiul de tura, tehnicile alpine de acces la locul avalansei, precum si cunoasterea detaliata a procedurilor de interventie la avalansa sunt elemente care trebuiesc stapanite la un nivel superior, anterior intrarii in scoala canina.

Din pacate, dupa o perioada fara cazuistica la avalansa, in ultimele trei sezoane de iarna, au fost inregistrate opt decese la nivel national, in conditiile in care turistii sau schiorii au fost surprinse de dinamizarea stratului de zapada, actualul sezon fiind inca in curs.

Intentia Salvamont Romania este ca, la nivel national sa fie in permanenta minimum 25-30 de unitati canine de avalansa, raspandite pe arcul carpatic, astfel incat sa se asigure o interventie optima. Acest lucru va fi cu atat mai necesar, in conditiile in care, in viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru interventie montana, dispuse judicios pentru optimizarea interventiei, la care se va face de garda pe perioada iernii, cu unitati canine pentru avalansa.

În privinta conditiilor meteo, in acest moment, zapada ninsa masurata pe platforma meteo Balea Lac, la altitudine similara cu Cota 2000 Transfagarasan care se afla pe versantul sudic, este de 235 cm. Trebuie insa mentionat ca stratul de zapada poate avea grosimi de cativa metri in zonele de acumulare sau troienite.

Pentru informatii suplimentare, punctuale, turistii ne pot contacta prin Dispeceratul National Salvamont, formand pe tastatura telefonului, sintagma 0salvamont. Aceasta modalitate de comunicare ofera turistului posibilitatea de a afla informatii direct de la seful formatiei Salvamont din zona in care intentioneaza sa face vreo excursie.

De asemenea Ion Sanduloiu a mai menționat: „Suntem singura structură în afară de SIAS care face insertie/extracție cu unități canine.”