(VIDEO) Salvamont Argeș: Atenție! Risc mare de avalanșă!

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărașan, este de 149 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 4 (mare) la altitudini de peste 1800 metri și 3 (însemnat) sub această altitudine, pe o scală 1-5. 

Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseele de creastă ale Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină. Pe versanți, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri, peste stratul existent deja, înghețat, existând toate conditiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. În urma viscolirii, s-au format troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune.

Prognoza meteo pentru următoarele zile este bogată în ninsori, ceea ce va duce cel puțin la menținerea gradului de risc. Vremea se va încălzi usor, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcate cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanții nordici. Nu trebuie neglijat faptul că, în anii trecuți s-au produs avalanșe cu victime decedate în munții din țara noastră, astfel că nu trebuiesc subestimate sub nicio formă, avertismentele serviciilor Salvamont! 

CITEȘTE ȘI... Argeș - Un băiat de 13 ani a ajuns la spital după ce o mașină a lovit căruța în care se afla

Din pacate, in perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate și relativ mai calde, existenta pericolului de avalanșă a fost minimizată, tot odată, crescând foarte mult numărul practicanților de sporturi de aventură, unii dintre aceștia neluând în seamă acest risc. Ultimele trei ierni au avut deja o revenire la normalul cantităților de zăpadă, ceea ce a condus imediat și la înmulțirea cazurilor fatale cu turiști implicați în avalanșe, iar acum avem o a patra iarnă cu un debut întârziat, dar cu  precipitații solide în cantități normale, cu foarte mult viscol, ceea ce creează transport de zăpadă și plăci de vânt, foarte periculoase dacă sunt destabilizate.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în munții Argeșului, este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasa a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:00 este deja întuneric, mai ales dacă vă aflați în pădure de conifere. 

CITEȘTE ȘI... Un bebeluș român s-a vindecat de Covid după 70 de zile de îngrijiri

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute, iar telefonul trebuie păstrat în așa fel încât să aibă energie suficientă și la sfârșitul zilei, când apar de obicei, situațiile de urgență. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, în cazul în care ați putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. 

Totodată, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor  la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnaleaza des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.