Salariul minim pe economie s-ar putea dubla. Decizia, la mâna CCR

Veste bună pentru toți românii. Legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu coşul minim pentru un trai decent urmează să fie dezbătută de Curtea Constituțională a României, pe 14 iulie. 

Dacă CCR va da un aviz favorabil, salariul minim pe economie ar putea crește până la aproape 2.700 lei net, de la 1.346 lei cât este în prezent.

Salariile, corelate cu coșul minim de consum

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, calculat pentru luna Septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, împreună cu organizaţiile membre ale Campaniei pentru Viaţă şi Muncă Decentă, sunt de părere că obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Partidul Naţional Liberal nu se susţin, precizând argumente clare pentru care legea ar trebui să treacă de CCR.

În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale. Legea a fost întoarsă spre reexaminare de către președintele Iohannis, fiind adoptată pentru a doua oară în Parlament, pe 10 iunie.

Calcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2019.

 

Sursa: antena3.ro