S-au stabilit cotele de recoltă pentru mistreţi: 766 de exemplare se pot vâna în Argeş

Mistreţii sunt pericol pentru culturile agricole, în judeţul Argeş fiind numeroase sesizări venite din partea cetăţenilor, disperaţi că rămân şi fără bruma de recoltă periclitată oricum de secetă. În sfârşit, săptămâna trecută, a fost emis ordinul 1400/2020 care stabileşte numărul de exemplare ce pot fi vânate, după o lungă aşteptare provocată de starea de urgenţă. Pentru perioada 2020 - 14 mai 2021 la nivelul judeţului Argeş, pentru specia mistreţ, s-a aprobat o cotă de recoltă de 766 de exemplare. Cea mai mare cotă este la AJVPS, cu 147 mistreţi, pe fonduri din întreg judeţul, urmată de Direcţia Silvică Argeş cu 100 de exemplare. Se specifică în ordin faptul că mistreţii care produc pagube culturilor agricole, silvice sau animalelor domestice se recoltează în orice perioadă a anului, la solicitarea scrisă a gestionarului, de către vânători sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum și de către acesta din urmă, după cum urmează:

a) în baza aprobării conducerii structurilor teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de vânătoare în raza căreia se află fondul cinegetic, în situația în care cota de recoltă aprobată prin prezentul ordin nu a fost realizată;

b) în baza aprobării conducerii autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, prin referat de aprobare, la propunerea structurilor sale teritoriale de specialitate pe fondurile cinegetice pe care nu au fost aprobate cote de recoltă, precum și în situația în care cota de recoltă aprobată prin prezentul ordin a fost realizată.
 

Sursa: saptamanalul ancheta