S-a stins cel mai vârstnic călușar. Dansa de peste 70 de ani

Călușul este cel mai vechi dans românesc, capodoperă non-materială a culturii universale, dans înscris de UNESCO în patrimoniul cultural nemuritor al lumii. Călușul a fost jucat cu drag și trudă de mai bine de 70 de ani de către Nicolae Filip, conducătorul artiștilor din Hârsești.

CITEȘTE ȘI ... ”Boom” al îmbolnăvirilor de Covid-19 în Argeș! 51 într-o zi

Bătrânețea și boala l-a răpus din păcate pe cel care a reprezentat cel mai vârstnic călușar din România. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi condus pe ultimul drum mâine. Înmormântarea are loc la cimitirul satului Ciobani.


”Mi te stinseși, nea Niculaie, călușarul inimii mele, vătaf al cetei satului meu, Fiu al Argeșului și Muscelului!… Nu ne-a fost vorba așa, Gondare!… Acum un an, te arătam lumii jucând, spunându-i că ești nemuritor, acum o lună, îți căutam leac bolii, să nu mi te prăpădească de tot, acum o săptămână îți făceam ziua sărbătoare, ca să-ți mai îndulcesc neputința ce te cuprinsese brusc, acum o zi, te țineam de mână, îți mângâiam picioarele alea de aur și te mințeam dureros c-o să mi te vindeci, nea Nicule, că mai ai de stat pe pământ și pe scenă, în opincile dumitale fermecate. Altfel ne-am înțeles noi, ce mai era până la suta de ani?!… La dumneata, timpul s-a măsurat în jocul călușului. La noi, astăzi, timpul stă în loc. Și te plângem. Satul meu cu doruri de câmpie rămâne, biet de el, mai sărac, mai gol și mai trist, căci fără Nicolae Filip, al Goandii, călușul de pe toată Valea Cotmenei nu mai are strălucire, nebunie, „chichirez”, cum ziceai mata. Ai murit, dar îți voi pomeni numele în veci, pe oriunde or juca băieții dansul nostru călușeresc al cărui slujitor devotat și vătaf neînfricat ai fost. Te-am iubit și te-am prețuit, acum vin să te jelesc, greu și pustiu îmi va fi fără „Gondaru’ meu ăl tânăr și neliniștit”!… Mergi în pace și lumină, să te odihnească Dumnezeu pe scena veșniciei!…”, a declarat pe pagina de socializare, Loredana Costache, directoarea Căminului Cultural Hâresești.