S-A DECIS! SCHIMBARE MAJORĂ PENTRU ELEVI

Școlile vor fi obligate, prin lege, să asigure fiecărui elev câte un spațiu de depozitare pentru manuale, rechizite și altor materiale auxiliare necesare. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de comisia de specialitate din Camera Deputaților și urmează a fi adoptat prin votul deputaților.  Proiectul de lege a fost inițiat în urma discuțiilor din spațiul public privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales în cazul celor încadrați în clasele primare și gimnaziale. 

”Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copii să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția și nu regula”, arată autorii proiectului

Aceștia propuneau, prin urmare, amendarea Legii Educației Naționale prin introducerea unui nou articol, astfel încât greutatea ghiozdanului, transportat zilnic la școală și de la școală să nu depășească 10% din greutatea corporală a elevului. Acum, deputații din comisia de învățământ au eliminat însă din proiect această prevedere, susținând că există alte prevederi în vigoare cu privire la greutatea ghiozdanului în legislația secundară.

Deputații din comisie au stabilit, în schimb, că ”unitățile didactice de învățământ preuniversitar asigură fiecărui elev un spațiu special, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice”. Proiectul de lege prevede, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, că directorii școlilor de stat și particulare autorizate/ acreditate trebuie să ia măsuri pentru asigurarea acestor spații speciale de depozitare, cu acces individual.  Măsura prevăzută are ca model școli din alte țări, unde elevii își pot lăsa la școală majoritatea manualelor și rechizitelor, luându-le acasă doar pentru cele necesare temelor de a doua zi. După votul din Camera Deputaților, proiectul mai trebuie aprobat și de către senatori.


sursa: profit.ro