S-a dat ordin! Ce persoane nu vor mai putea obține permisul de conducere din 2018!

Printr-un ordin al Ministerului Sănătății, cardiacii şi diabeticii care au o formă gravă a bolii nu vor mai putea să obţină permisul de conducere, iar cei aflaţi într-un stadiu mai puțin grav vor avea nevoie de avizul medicului specialist.


Acest ordin își propune să alinieze legislaţia din România cu cea a Uniunii Europene. Medicii sunt de părere că aceste afecțiuni pot duce la grave accidente în trafic, astfel că măsura ar fi una potrivită.

CITEȘTE ȘI ... Prima sarcină obținută prin inseminare artificială în clinica Fertility Save din Bradu

Dacă în trecut aţi avut un infarct sau suferiţi de hipertensiune arterială de gradul 3, veţi putea depune dosarul pentru permisul de conducere doar dacă boala a fost efectiv tratată, iar medicul şi-a dat acordul că sunteţi apt să conduceţi. Acelaşi lucru este valabil și în cazul în care vi s-a implantat un stimulator cardiac permanent sau aţi suferit o operaţie de bypass coronarian cu grefă. Consecințe grave pot apărea și în cazul şoferilor cu diabet zaharat.

CITEȘTE ȘI ...Avertisment! Din 3 ianuarie NU MAI ACORDĂ servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Cei care vor dori să îşi ia permisul de conducere sau să îl reînoiască trebuie să menționeze în fişa medicală dacă suferă de o boală cardiovasculară sau diabet zaharat. În această situaţie îl vor putea obţine doar cu avizul medicului specialist.

Reglementările fac parte dintr-un ordin pus pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în care se arată că cei cu astfel de afecţiuni trebuie să se prezinte periodic la controalele medicale. În cazul în care doctorul şi-a dat avizul fără ca bolnavul să fie apt pentru a conduce, specialistul va fi tras la răspundere.

Noile reglementări vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.