Rovinietă 2021: Tot ce e de știut în acest an despre taxa de drum

Potrivit legislației în vigoare, atunci când folosesc rețeaua de drumuri din țara noastră, fie ele drumuri naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie plătească o taxă de utilizare a acestora, taxă numită rovinietă. În 2020, listă cu camere fixe pentru controlul rovinietelor a fost extinsă, prin montarea câtorva în zonele de frontieră, astfel că valabilitatea taxei de drum este verificată acum în mai multe locuri.

CITEȘTE ȘI ... Vin vești bune - Scade numărul cazurilor noi confirmate cu COVID-19, în Argeș!

Numărul camerelor fixe utilizate de CNAIR pentru a-i identifica pe cei ce circulă pe drumurile din țara noastră fără să aibă o vinietă valabilă s-a majorat în 2020 și a ajuns acum la 108.

Apoi, o regulă apărută în 2019, odată cu Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019, stabilește că atunci când vinde o mașină ce are o rovinietă valabilă, vânzătorul poate cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.

CITEȘTE ȘI  ... Dr. Adrian Tase - TOP 10 MOTIVE pentru care trebuie să te vaccinezi

Mai exact, cel ce vinde mașina poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun.

 


Cât trebuie să plătească șoferii pentru rovinietă și cum o pot face


Legat de sumele pe care trebuie să le plătească șoferii pentru cumpărarea unei roviniete, acestea au rămas neschimbate și în acest an. Concret, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, în ceea ce privește autoturismele, tarifele rovinietei sunt de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

CITEȘTE ȘI ... 13 argeșeni găsiți într-un local după ora 24:00 - amendați. Poliția a ajuns la 24:15

Apoi, în cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone tarifele sunt de patru euro pentru o zi, 16 euro pentru șapte zile, 32 de euro pentru 30 de zile, 92 de euro pentru 90 de zile și 320 de euro pentru 12 luni.

CITEȘTE ȘI ... (video) Petrecere într-un apartament din Pitești: 6 tineri s-au ales cu o amendă de 14.500 de lei


Ținând cont de situația epidemiologică din țara noastră, reamintim că, în afară de posibilitatea de a plăti rovinieta în bezinării cu bani numerar, autoritățile oferă și varianta achitării online sau prin SMS a rovinietei. Plata se poate face cu cardul, în cazul plății online, sau la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS.

Pe de altă parte, OG nr. 15/2002 stabilește și amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă, acestea fiind cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 - 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (3.000 - 4.500 de lei).

CITEȘTE ȘI ... Cade tencuiala - Pompierii solicitați în cartierul Prundu!

Reamintim că, începând din 2018, în cazul unei mașini vândute, noul proprietar este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător, iar circularea cu mașinile, pe drumurile publice, fără a avea rovinietă valabilă se prescrie în patru luni, nu în șase, așa după cum se întâmpla anterior.


Sursa: avocatnet.ro