Romsilva lovește în organizația Agent Green!

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva respinge amenințările și presiunile organizației Agent Green, care a afirmat că va folosi "toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva și a Gărzii Forestiere", se arată într-un comunicat de presă al Regiei.
Activiștii de mediu au organizat, vineri, 10 martie, pe Transfăgărășan, un protest față de tăierile ilegale de arbori din zona montană a județului Argeș, în zonă fiind blocat și un transport de material lemnos.

Acțiunea a fost inițiată de organizația neguvernamentală Agent Green, care a transmis protestul pe pagina sa de socializare.
Ulterior, Romsilva a precizat că transportul de material lemnos pe care reprezentanții Agent Green l-au blocat era unul legal, la fel și lemnul exploatat.
În plus, administratorul pădurilor din patrimoniul statului notează că afirmația organizației Agent Green conform căreia suprafața de pădure din zona Vidraru s-ar fi aflat în administrarea Romsilva este "complet falsă", suprafața respectivă fiind retrocedată în cursul deceniului trecut.
De asemenea, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a susținut că acțiunile de protest de genul celei organizate de Agent Green, fără o minimă pregătire prealabilă, produc mai degrabă confuzie în rândul opiniei publice, chiar dacă au la bază intenții nobile. În plus, acestea pot aduce prejudicii grave personalului silvic care își desfășoară meseria cu bună credință și în litera legii.

"Regia Națională a Pădurilor — Romsilva respinge amenințările și presiunile organizației Agent Green, care, vineri, 10 martie a.c., a organizat blocarea abuzivă a unui drum public și controlul autovehiculelor care transportau legal lemne pentru foc. Mai mult, sâmbătă, 12 martie a.c., domnul Gabriel Păun, președinte Agent Green, a transmis Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva un e-mail în care amenință că dacă Regia nu 'recunoaște public', în 24 de ore, 'greșelile făcute în ultimii 15 ani' va folosi 'toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva și a Gărzii Forestiere'. Respingem cu fermitate acțiunile în forță și amenințările, precum și diseminarea cu intenție a informațiilor false, considerând că organizațiile non-guvernamentale nu trebuie să blocheze deliberat drumurile publice, să comunice informații false, să dispună abuziv controlul autovehiculelor și a mărfurilor transportate, substituindu-se organelor statului, și nici să amenințe instituțiile statului cu 'epurări'", se arată în comunicatul citat.
Reamintim că, în cursul anului trecut, activiști ai organizației Greenpeace, cu sprijinul Romsilva, au efectuat o misiune de evaluare a pădurilor virgine și cvasi-virgine din zona Vidraru, studiile fiind depuse de această organizație la autoritatea centrală ce răspunde de silvicultură, pentru a fi analizate în vederea introducerii acestora în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-virgine.