Românii din Diaspora stau la cozi pentru a vota (VIDEO)

Update ora 18:30

Biroul Electoral Central a decis ca programul de votare să nu fie prelungit, asta după ce au fost făcute mai multe solicitări în acest sens.

Update ora 17:30

Au fost făcute mai multe solicitări de prelungire a programului de vot, având în vedere situația din Diaspora.
Astfel, ar putea fi luată în considerarea varianta de a prelungi programul până la ora 00:00. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, afirmă că se pot lua măsuri „foarte rapide” în cazul în care Autoritatea Electorală Permanentă decide prelungirea programului de votare la secțiile din diaspora, pentru a permite cetățenilor români care stau la cozi să voteze. O altă soluție, a spus ministrul de Externe, este ca persoanele care se află în curtea sau în incinta ambasadei sau consulatului la ora 21,00 să poată vota și după această oră.

Și românii din Linz, Austria, au ieșit la vot, iar cozile sunt interminabile și aici. Mai mult, unui român de 60 de ani, venit să voteze, i s-a făcut rău în timp ce aștepta la coadă. Bărbatul a fost transportat la spital.

 

Românii din Diaspora impresionează încă o dată, dând dovadă de solidaritate la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție. De la primele ore ale dimineții, în unele cazuri înainte de a se deschide urnele, românii din străinătate s-au înghesuit pentru a-și exercita dreptul la vot pentru alegerile europarlamentare și pentru Referendumul pe Justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis.


La multe secții de votare, oamenii stau la cozi, în unele orașe acestea întinzându-se pe zeci de metri. De exemplu, în Bochum, Germania, coada este uriașă, iar oamenii se plâng că nu mai sunt buletine de vot.

 

De asemenea, la o secție de votare din Germania, s-a format o coadă separată pentru cei care au copii pentru a nu fi nevoiți să aștepte cu orele pentru a-și exprima votul.

Alte imagini vin din Franța, Marsillia, dar și din Haga. Și aici oamenii s-au adunat în număr mare.


În total, sunt 441 de secţii organizate în străinătate. Votul se desfăşoară pe durata a 33 de ore, în perioada 25 mai ora 22.00 - 27 mai ora 7.00 (orele României). Ultimele secţii de votare care se vor închide sunt cele de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform siteului Ministerului Afacerilor Externe.