Romanian Science Festival: Primul festival național de științe își deschide porțile

·  3 orașe: Baia Mare, Pitești și Timișoara
·  35 de mentori români cu studii în străinătate 
·  350 de voluntari 
·  Sute de experimente
 
În luna septembrie, odată cu începerea anului școlar,  își deschide porțile ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL, cel mai de amploare eveniment de știință dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă.
 
Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de științe care sunt foarte populare în țările occidentale.
 
ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL  a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018.  
 
Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 35 de români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din cele trei orașe și vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente în cadrul celor trei evenimente.  
 
În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.  
 
Festivalul este organizat în același format în toate cele trei orașe. În prima zi de festival, cei 35 de studenți și cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experiența lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetarea. Astfel, liceeni vor putea să interacționeze direct cu cei 35 de „mentori” pentru a discuta opțiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 și 103 ani este invitată să descopere știința. 
 
La Timișoara sub umbrela festivalului se va desfășura primul seminar în România organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Universitatea din York, Wellcome Trust în colaborare cu Fundația Hațegan. Abordând diferite aspecte de politici publice de sănătate, seminarul va fi transmis live în peste 100 de țări prin intermediul platformei OMS. Invitați speciali sunt Dr Lynda Dulop, lector la Universitate din York care va vorbi despre rolul educației în implementarea politicilor de sănătate și Dl Vlad Mixich, recent ales în conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă, care va vorbi despre campaniile de vaccinare în România. 
 
Nucleul de organizare este format din: SANDOR KRUK, care are un doctorat  în astrofizică de la Universitatea Oxford iar acum lucrează ca cercetător în domeniul științelor spațiale la Agenția Spațială Europeană, ELIZA CASAPOPOL care a terminat un master în matematică la aceeași universitate, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenței artificiale, OANA ROMOCEA, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul Universității Oxford, iar în ultimii 5 ani de când s-a întors în România se implică în proiecte educaționale și sociale, CIPRIAN PLOȘTINAR, cu un doctorat în fizică de la Universitate Oxford, iar acum este director de cercetare la Universitatea Lund. 

„Atitudinea elevii din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exactă și atunci blochează orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe percepția, fie se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi cred că dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja de opțiuni de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împărtășească din experiența lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival care de la prima ediție ajunge în trei orașe. Sperăm ca anul următor să mai adăugăm la listă și să vizităm mai multe orașe. Până atunci anul acesta vă așteptăm la Baia Mare, Pitești și Timișoara!”, au declarat organizatorii. 
 
La fel ca anul trecut, Timișoara Science Festival este unul dintre proiectele câștigătoare din cadrul Fondului Științescu, implementat de Fundația Comunitară Timișoara.  
 
PROGRAMUL TÂRGURILOR ÎN AER LIBER
Intrarea liberă 

 
· BAIA MARE 14 septembrie
Colegiul Național „Vasile Lucaciu” 
11:00-17:00 
 
· PITEȘTI 21 septembrie 
Colegiul Național „Ion C. Brătianu” 
11:00-17:00 
 
· TIMIȘOARA, 14 septembrie
Iulius Gardens 
11:00-17:00