COVID-19 ÎN ROMÂNIA. Încă 10 cazuri confirmate! Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 168

Update 16 martie, ora 18:30

10 cazuri noi au fost confirmate în România, potrivit Grupului de comunicare strategică. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 168.
- 4 în București
- 2 în Ilfov
- câte unul în Constanța, Teleorman, Neamț și Mureș.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină.

Cele 10 persoane au vârsta cuprinsă între 21 de ani și 63 de ani.

 

Update 16 martie, ora 10:20

158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 au fost confirmate în România până în acest moment.

De aseară, au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire - 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 și 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria și Germania.

 

Update 15 martie, ora 17:30

Până la această oră, au mai fost confirmate încă 8 cazuri de COVID-19 în România, bilanțul ajungând la 139.

De asemenea, ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că cei care vin din țări unde sunt  confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecție cu COVID-19 trebuie să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile.

Măsura se adresează persoanelor care nu au simptome și intră în vigoare duminică seara, de la ora 21:00. Se va aplica în cazul persoanelor care vin în România atât pe cale aeriană, cât și rutieră.

"Situația este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp.

O decizie importantă luată ieri a fost cu privire la limitarea unor lucruri pe care până acum am evitat să le luăm. Comitetul Național pentru Situații  de Urgență a luat câteva decizii. Spre exemplu, se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru toate persoanele care intră în România începând de astăzi, ora 21:00, din țări unde sunt confirmate cel puțin 500 de persoane.

Altă decizie se referă la obligația ITM-urilor de a verifica modul de implementare a măsurilor impuse privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare.

Se suspendă până la 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme.", a spus ministrul de Interne.

Lista țărilor cu peste 500 de cazuri:

Update 15 martie, ora 14:00

Numărul cazurilor de coronavirus în România a crescut la 131. 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că cele opt persoane confirmate duminică cu coronavirus au fost în contact cu pacientul de la Gerota și senatorul PNL de Constanța Vergil Chițac.

Persoanele sunt asimptomatice și erau în izolare sau în carantină.

Update 15 martie, ora 08:00

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă seară, noi cazuri de coronavirus.

Bilanțul provizoriu urcă la 123 îmbolnăviri. Dintre aceștia, 9 sunt declarați vindecați.

Caz 117: Femeie, 43 ani din Vaslui, venită din Italia, aflată în carantină la Arad, va fi internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara
Caz 118: Femeie, 33 ani din Constanța, contact caz 67 (senator)
Caz 119: Femeie, 25 ani din Cluj Napoca, întoarsă din Berlin în 11 martie
Caz 120: Bărbat, 46 ani, Satu Mare, întors din Italia în 11 martie, aflat în carantină în Satu Mare
Caz 121: Bărbat din Bucuresti, 37 ani, intors Norvegia în 13 martie, internat în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș București
Caz 122: Femeie, 58 ani București, asistent medical Spitalul Gerota, contact caz 30
Caz 123: Bărbat, 24 ani, București, inginer horticol, ADP sector 4, contact caz 16

Update 14 martie, ora 21:30

116 cazuri sunt confirmate, până la această oră, în România, conform Grupului de Comunicare Strategică.

Caz 110 Bărbat, 31 ani, Constanța, contact caz 67 si 68 ( contact senatorul Chițac)

Caz 111 Femeie, 53 ani, din Brașov, contact caz 76 ( bărbat venit din Boston)

Caz 112 Femeie, 33 ani din Timișoara, venită din Italia în 12.03. în carantină în TM

Caz 113, Bărbat, 36 ani din Timișoara, venit din Italia în 12.03., aflat în carantină în Timișoara
Caz 114 Femeie, 38 ani, Hunedoara, contact caz 26 ( tânăra care nu a respectat autoizolarea)

Caz 115 Femeie, 45 ani, Hunedoara, contact caz 26
Ambele cazuri ( 114 și 115) sunt asistente medicale

Caz 116 Bărbat, 60 ani, Caraș Severin, aflat în carantină Reșița, întors din Italia în 11.03.2020

Reamintim că începând de luni, România va intra în stare de urgență, așa cum a anunțat sâmbătă seara președintele Klaus Iohannis.

Această decizie a fost luată pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus și ar putea presupune luarea unor măsuri drastice, precum şi posibilitatea restrângerii unor drepturi fundamentale.

Update 14 martie, ora 18:30

Bilanțul a crescut la 109 persoane infectate cu coronavirus:


Caz 103 este un bărbat de 51 ani, din Brasov, întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină

Caz 104 este un tânăr de 19 ani, din Hunedoara, contact al cazului 59.

Caz 105 este un copil, 4 ani, contact al cazului 59.

Caz 106 este o femeie, 43 ani, Hunedoara, contact al cazului 26.

Caz 107 este o femeie, 44 ani, din Hunedoara, contact caz 26.

Caz 108 este o femeie, 41 ani, Hunedoara, contact al cazului 26.
 Un bărbat de 55 ani, din Timișoara, este cazul 109 confirmat cu COVID-19 din România. Autoritățile anunță că bărbatul se afla în carantină.

 

Update 14 martie, ora 16:30

Au fost impuse noi reguli anunțate sâmbătă de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în contextul în care România a intrat în scenariul trei al epidemiei de coronavirus.

Astfel, membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.

De asemenea, Comitetul a decis restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

”Astăzi, 14 martie, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre pentru instituirea  unor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 (coronavirus).
Prin hotărârea CNSSU au fost aprobate, recomandările ”Grupului de analiză”, care vizează:
    relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
    relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
    relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
    definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;
    aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice
    restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.
De asemenea, au fost aprobate următoarele:

⮚    abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru inițierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară. 

⮚    instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.   

⮚    membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.

Până astăzi, 14 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 102 cetățeni care au contactat virusul, șase sunt declarați vindecați și au fost externați”, anunță Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Update 14 martie, ora 15:50

Alți trei politicieni PNL au fost infectați cu COVID-19. Este vorba despre Florin Oancea, Lucian Heiuș și Adrian David.

”Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL”, a transmis grupul de comunicare strategică.

Astfel, bilanțul ajunge la 102 cazuri, iar România intră în scenariul 3.

 

Update 14 martie, ora 15:00

Numărul pacienților confirmați cu coronavirus în România a ajuns la 99.

Situaţia pe judeţe se prezintă astfel: 12 - Timiş, 10 - Hunedoara, 5 - Constanţa, 7 - Iaşi, 4 - Caraş Severin, 4 - Covasna, 3 - Dolj, 2 - Braşov, 2 - Mehedinţi, 2 - Mureş, 2 - Gorj, 2 - Cluj, 2 - Neamţ, 2 - Olt, 1 - Bacău, 1 - Bihor, 1 - Buzău, 1 - Galaţi, 1 - Maramureş, 1 - Prahova, 1 - Suceava, 1 - Vrancea, 1 - Ilfov.

Din fericire, până la această oră, în județul Argeș nu există cazuri confirmate.


 

Încă două cazuri de coronavirus au fost confirmate în această dimineață, bilanțul ajungând la 97. Prin urmare, România se îndreaptă către  scenariul numărul 3 elaborat de autorități, acela când numărul bolnavilor va depăși 100. Șase dintre acești 97 de pacienți s-au vindecat între timp.

CITEȘTE ȘI ... E OFICIAL! Legea „zile libere pentru părinți”- promulgată de președinte

 

Cazul 96 s-a înregistrat la o femeie de 47 ani, din București, contact direct al cazului 45, asimptomatică, aflată în autoizolare la domiciliu. (Cazul 45 e un bărbat, 20 de ani din Iasi. A venit din Italia pe 10.03.2020)

Cazul 97 s-a confirmat la un bărbat de 39 ani din judetul Dolj, întors în 05.03. din Brescia.

În scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale.

Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari.

De asemenea, vor fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația.

Se vor căuta noi spații pentru carantină. Este posibilă și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

Județul Argeș rămâne deocamdată zona verde. Reamintim că la această oră, 261 de argeșeni sunt în izolare la domiciliu, iar 67 sunt în carantină. 

„Este posibil ca în perioada următoare să primim și persoane cu domiciliu în alte județe, în funcție de modul în care sunt grupați în mașini din județele de graniță. De exemplu, dacă șoferul este argeșean și are alți pasageri dintr-un alt județ, îi vom păstra pe toți la noi”, susțin reprezentanții Prefecturii Argeș.

”Spitalele lucrează deja la scenariul 3. Sunt pregatite. Neavând, până în acest moment, persoane infectate cu Covid -19, nu se pune problema transferurilor. Vom reveni, la momentul potrivit si cu aceste statistici”, au adăugat autoritățile argeșene.