UPDATE: CSM sesizează Curtea Constituțională!

UPDATE: În urma votului în unanimitate, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că va trimite sesizarea la Curtea Constituțională.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit astăzi la ora 09.00 dimineața pentru a discuta despre modificarea Codurilor penale de către Guvernul Grindeanu prin ordonanță de urgență. Ședința este prezidată de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că ceea ce s-a întâmplat aseară la Guvern este o „bătaie de joc” , „inadmisibil”, „un scandal”. Șeful statului a spus că este inadmisibil ca o chestiune atât de sensibilă cum este modificarea Codurilor Penale să fie adoptată prin ordonanță de urgență, noaptea, fără avizul CSM.

Cristina Tarcea, președinta ÎCCJ, a spus că, în opinia ei, pentru Guvern nu a constat niciodată punctul de vedere al CSM.
„Am fost puși în fața faptului împlinit. Avem o problemă cu valorile morale și ar trebui să privim foarte serios spre ceea ce vrem să ne îndreptăm. Astăzi a fost convocată CSM pentru a discuta avizul. Din păcate ordonanța a fost adoptată fără aviz. Vom stabili o modalitate de lucru în continuare. Trebuie să văd cu atenție care este noua formă a ordonanței, am să încerc să fac o statistică și în funcție de asta putem stabili și impactul. Am înțeles că au existat niște modificări în ordonanță, ieri spre seară a fost trimis către CSM o cerere în care se solicita avizul, dar fără a se menționa că va avea loc o ședință de guvern seara sau azi dimineață. N-a contat niciodată punctul de vedere al CSM, ceea ce ar fi trebuit să se schimbe”
Augustin Lazăr, procurorul general al României, a vorbit despre necesitatea ca această ordonanță să fie sesizată la CCR deoarece „derapajul constituțional este evident”.
De asemenea, Președinta CSM Mariana Ghena a declarat că mai sunt posibilități ca ordonanțele date aseară de Guvern să fie anulate.

CITEȘTE ȘI ... VIDEO! Coadă mare la înmatriculări! Sistem nou de organizare!


Ordonanţa de Urgenţă, care poartă numărul 13/2017, a apărut în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, modificările aduse Codului Penal vor intra în vigoare la 10 zile după apariţie. Modificările Codului de Procedură Penală ai intrat în vigoare imediat.