România în care îți place să trăiești! Secretele și multiplicarea reușitei primarilor PNL!

Orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara ori Oradea au încheiat practic tranziția și arată că standardele de viață occidentale, pentru care românii au plecat cu milioanele din țară, sunt posibile în interiorul granițelor. Mulți dintre dumneavoastră ați văzut la fața locului succesul acestor orașe din Transilvania. 

Știrea este că modelul lor de dezvoltare liberal se răspândește în toată România. Se extinde în orașe mai mici sau chiar în comune care înfloresc, retrezește  la viață localităti ce păreau condamnate la stagnare. 

După multe decenii, este o premieră extraordinară într-o societate consumată de pesimism și de ideea eșecului. 

O dovadă multiplicată că se poate. ,,Se poate și la Pitești!" spune Mihai Coteț, propunerea PNL pentru funcția de viceprimar. 

Cine a dat tonul

Când Klaus Iohannis a venit la primărie, în 2000, Sibiul avea 12% șomaj și infrastructura în ruină. După șapte ani, cu investiții de peste 100 milioane euro între 2003-2007, Sibiul devenea Capitală Culturală Europeană și înregistra în 2007, anul aderării noastre la UE, un milion de vizitatori. 

Emil Boc prelua, în 2004 de la Gheorghe Funar un oraș izolat economic. După 16 ani, Cluj-Napoca este orașul tehnologiilor de vârf, cu economia cea mai dinamică și cu cea mai bună calitate a vieții din România. Chiar în aceste zile Clujul își dispută cu Viena, Valencia sau Milano titlul de Capitală Europeană a Inovării.

Din 2009, Ilie Bolojan a modernizat Oradea cu rigoare și tenacitate. A luat chiar cu măsuri nu foarte populare la un moment dat, dar a reușit cea mai amplă restaurare a clădirilor de patrimoniu din România. Astăzi Oradea un oraș în care îți place să trăiești: o bijuterie Art Nouveau, cu infrastructura în plină modernizare, cu investitori și turiști, desemnat recent în topul celor mai sigure destinații europene ale anului. 

Rețeta succesului 

Cum de a fost posibil? ,,În primul rând printr-un model liberal de dezvoltare, adică prin  măsuri de drepta: investiții masive și politici prietenoase față de sectorul privat. Investițiile în modernizarea infrastructurii reprezintă o parte considerabilă a bugetelor locale, adesea de peste 40%. După aderarea României la Uniunea Europeană, administrațiile PNL au adăugat atragerea fondurilor europene care au devenit instrumentul cel mai eficace al modelului liberal de dezvoltare. Cu știința scrierii și câștigării de proiecte europene, primarii liberali au completat astfel spectaculos bugetele locale. Ilie Bolojan a reușit, în 2020, să aibă un buget de dezvoltare record pentru Oradea, de 725 de milioane de lei, din care o treime reprezintă fondurile europene. Comune precum Dudeștii Noi (Timiș) sau Luncavița (Tulcea), conduse de cei mai tineri primari liberali din România,  sunt astăzi înfloritoare pentru că au accesat sume importante din fonduri comunitare: 18 milioane de euro - Dudeștii Noi și peste 13 milioane de euro - Luncavița. De pe această bază, adiministrațiile liberale au preluat și adaptat tot era politică europeană de top în dezvoltare urbană: digitalizarea administrației, refacerea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și istoric, realizarea unui „culturi vii” cu festivaluri culturale, ori evenimente sportive de prim rang. Toate acestea au antrenat o reacție în lanț: noi investiții private, dezvoltarea turismului și, bineînțeles, creșterea bugetului local." spune Mihai Coteț, adăugând că  ,,toate aceste succese locale de necontestat ale administrațiilor PNL dau comunităților încredere în forțele proprii și fac din acele așezări locuri unde merită să rămâi, să te întorci sau să te stabilești dacă nu ești localnic." spune omul de afaceri Mihai Coteț. 

Banii europeni, șansa Piteștiului la o dezvoltare reală

Și contextul european este favorabil extinderii la nivel național a experienței dovedite de administrațiile locale liberale. Ponderea finanțării UE va crește exponențial în anii care vin: României îi vor reveni 80 miliarde euro prin planul de redresare și bugetul UE. ,,Dacă piteștenii ne vor acorda încrederea lor, voi face din Departamentul de atragere de fonduri europene cel mai important departament al Primăriei Pitești. Banii europeni reprezintă singura șansă reală pentru a începe și a duce la bun sfârșit proiectele mari ale Piteștiului. Deși avem susținerea Guvernului PNL și cu toate că voi lupta să aducem cât mai mulți bani guvernamentali la Pitești, eu nu vreau să stau cu mâna întinsă și să aștept. Această oportunitate financiară este una istorică și nu vreau ca Piteștiul să rateze încă o dată șansa la o dezvoltare reală, pe termen lung." a declarat Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL la Primăria Pitești. 

Se poate și la Pitești!

,,Dacă încă ne mai întrebăm daca și la Pitești se pot accesa fonduri europene, răspunsul este unul cât se poate de ferm: DA, SE POATE!" o spune Alin Dumitru, managerul unei societăți care se ocupă inclusiv cu servicii de consultanță pentru atragerea și implementarea de fonduri europene. Experiența sa în atragerea de fonduri de orice fel, fie că vorbim de fonduri guvernamentale sau europene, este una vastă și intenționează să și-o folosească și în interesul piteștenilor, întrucât candidează pe lista PNL pentru Consiliul Local Pitești. Atragerea de fonduri europene este vitală, spune acesta, pentru că bugetul Primăriei Pitești, așa cum arată acum, nu va acoperi niciodată demararea proiectelor de anvergură de care municipiul reședință de județ are nevoie ca de aer: vorbim de Centura de Vest a Piteștiului, vorbim despre un nou pod peste Argeș, despre un Spital Municipal de Urgență, de creșe, grădinițe și școli noi și multe alte investiții la care Piteștiul a rămas restant.
,,Se poate și la Pitești, dar numai dacă avem o echipă bine instruită, profesionistă, coordonată de un leader, bun manager, care știe să-și atingă obiectivele; o echipă care are în față un plan de dezvoltare bine structurat, bazat pe o strategie. Când spun strategie, mă gândesc la acel document numit „Strategie de Dezvoltare” și care ar trebui realizat cu date certe, bazate pe nevoile, necesitățile orașului, cu soluții și proiecte care pot aduce progres și dezvoltare orașului Pitești. Având problemele identificate, se pot stabili obiectivele pe care Primăria va trebui să le atingă într-o perioadă de 5-10 ani, să stabilească rezultate cuantificabile şi să identifice proiecte pe care să le demareze în vederea atingerii lor." declară omul de afaceri Alin Dumitru. 
Potrivit acestuia, Echipa PNL pentru Primăria Pitești și-a propus să atingă niște obiective bine definite, care vor fi integrate în viitoarea „Strategie de Dezvoltare a Municipiului Pitești”.