România a trecut de la caniculă, la răcoare. Medicii trag un semnal de alarmă

România a trecut, peste noapte, de la caniculă, la răcoare. Temperaturile au scăzut brusc iar vremea a devenit instabilă. În nord-estul ţării, ploile au dat semnalul că a venit toamna, iar oamenii au înlocuit pălăriile de soare cu umbrelele. Medicii trag un semnal de alarmă. Schimbările bruşte de temperatură sunt un stres în plus pentru organism, care devine mai vulnerabil.


Peste tot în ţară, temperaturile au scăzut şi cu 10 grade Celsius de la o zi la alta. În timp ce  marţi România se topea ca într-o zi de vară, ieri peisajul a fost unul de toamnă. Odată cu vremea, s-au schimbat şi hainele. În loc de tricouri şi pălării de soare, oamenii au ieşit cu geci şi umbrele.

Schimbările bruşte temperatură produc o creştere a numărului de viroze respiratorii, laringite şi otite, spun medicii. Pot fi chiar periculoase în cazul persoanelor cu boli cronice şi celor care au probleme cu inima sau cu tensiunea.
Prof. Dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi: Modificarea bruscă de temperatură înseamnă un efort la care trebuie să se adapteze şi pot suferi o serie de acutizări ale bolii de bază sau se prezintă în urgenţă pentru acuze care apar relaţionate la aceste forţe de adaptare: creşteri tensionare, cefalee, dureri toracice.

 

 

Sursa: observator.tv