Pompier argeșean -

UPDATE, 15 septembrie:

Ieri, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Pompierilor din România, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a acordat distincții pompierilor care s-au remarcat prin acte de eroism.

Printre salvatori, s-a aflat și plutonier adjutant Căplănuși Nicolae, care la începutul lunii a readus la viață un bărbat înecat în piscina unui hotel din Bulgaria. Acesta a primit distincția "Emblema de onoare a I.G.S.U".


Salvatori desăvârșiți, în timp ce se întorceau de la festivitatea de ieri, Căplănuși Nicolae și colegul său Măndescu Florin, au observat în trafic o mașină oprită în stradă. Trecând ușor pe lângă aceasta, au vazut un bărbat inconștient căzut în fața autoturismului. Cei doi salvatori au oprit și s-au îndreptat repede să îi acorde primul ajutor. L-au pus pe bărbat în poziția laterală de siguranță, pacientul reușit să elimine vomismentele și să își revină ușor, ușor, până la sosirea echipajului medical.

 


 

Vineri, în Bulgaria, mai exact în stațiunea Albena, un bărbat român aflat în concediu, a fost pe punctul de a-și pierde viața în piscina hotelului unde era cazat. Întâmplarea a făcut ca un pompier plutonier adjutant Căplănuși Nicolae, de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung, să fie prin preajmă și să observe scena în care bărbatul se zbătea în apa adâncă. Nu a ezitat nici o clipă, a sărit îmbrăcat și l-a scos pe bărbat în grabă din apă. Începuse să se invinețească și nu respira, salvatorul i-a aplicat manevrele învățate la cursul de prim ajutor, iar bărbatul a început să elimine apa din plămâni și să tragă aer puternic dintr-o dată. Omul a fost salvat!

CITEȘTE ȘI ... MedLife: Învăţătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19

Nu este prima viață salvată, printre multe altele mai putem menționa două cazuri: în 2011 a mai salvat o persoană care se înecase cu o bucată de carne, iar anul acesta se afla în trafic când o autocamionetă a luat foc, acesta s-a asigurat că participanții la trafic nu vor fi victimele unei posibile explozii.


”Bucuria pe care a trăit-o colegul nostru... Este imposibil de descris...
Acesta ne-a mărturisit că de fiecare dată și-a făcut doar datoria, însă nu se afla la serviciu, a dat dovadă de spirit civic și pentru asta oricine merită apreciat.
Am putea spune că a avut noroc, căci a fost omul potrivit la locul potrivit, dar norocul a fost de partea celora pe care i-a salvat.
Suntem onorați că face parte din echipa ISU Argeș și deși nu este superman, este unul dintre eroii zilelor noastre.”, susțin reprezentanții ISU Argeș.