Rociu - platformă comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd!

Comună de șes fiind, agricultura este punctul forte al localității Rociu. Ca atare, primarul Aurel Bălășoiu a avut mereu printre priorități sprijinirea celor care muncesc pământul sau care dețin ferme zootehnice. Se știe că la nivel național depozitarea şi gospodărirea gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai spinoase probleme și un factor de poluare deloc de neglijat. 
Rociu este singura localitate din Argeș în care urmează să se amenajeze o platformă comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Mai mult, primarul a achiziționat și echipamente destinate depozitării gunoiului de grajd şi compostării acestuia: un încărcător frontal cu furcă interschimbabilă şi cupă, o cisternă de tip vidanjă pentru manipularea dejecţiilor lichide, o maşină pentru împrăştierea gunoiului/compostului pe terenurile agricole, tractor şi remorci agricole pentru transportarea gunoiului şi compostului. Lucrările de amenajare a platformei au demarat deja. Ce se va întâmpla, efectiv, la finalizarea acestei platforme? Se va colecta gunoiul de grajd din gospodării şi ferme și se va transporta la platforma de depozitare; se va gestiona gunoiul de grajd astfel încât să fie stimulată descompunerea şi producerea compostului; se va împrăştia pe teren materialul compostat.
Valoarea totală a proiectului este de 1.852.893,51 lei, iar plata se efectuează de la Banca Mondială, prin Ministerul Mediului și Apelor. Și Consiliul Local Rociu a asigurat o cofinanțare de 157.786,14 lei.

 

 

 Primarul, mândru de fermierii din localitate    


Primarul Aurel Bălășoiu este mândru de fermierii din localitatea sa. Susține că la Rociu are cea mai frumoasă fermă zootehnică din România.

„Avem în comuna noastră ferma de bovine Angus condusă de Popa Costel. Este una dintre cele mai frumoase ferme ale României, foarte modernă, dotată cu toate cele necesare. De 45 de ani, familia Popa lucrează în agricultură. Astăzi are în jur de 500 de capete de bovine, iar ferma este deschisă tuturor celor care vor să afle cum se poate face performanță. Un lucru este clar: la mijloc e vorba de multă muncă, dedicare și pricepere. Ca administrație locală, am sprijinit cu tot ce a depins de atribuțiile noastre.”, ne-a declarat edilul. 


Acesta susține că de-a lungul celor 30 de ani de primărie a fost preocupat de atragerea de fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor agricultori. Pentru a-i atrage pe tineri să rămână sau să se întoarcă în localitate și să muncească pământul sau să-și deschidă o fermă, primarul a constituit 22 de terenuri a câte 1000 mp, teren deja cadastrat care se oferă cu titlu gratuit celor care vor să își ridice o casă. 


„Avem tineri minunați și frumoși care vrem să rămână aici. Avem și tineri plecați la oraș sau în afară, care ne-am dori să se întoarcă. Mi-am spus că, dacă își vor face o casă aici, atunci vor alege să cultive și pământ sau să-și deschidă o mică fermă. Urbanizarea, cu dezavantajele care vin la pachet, va aduce oamenii înapoi la viața curată și sănătoasă de la țară, iar noi vrem să fim pregătiți cu cele mai bune facilități și condiții de trai.”, ne-a mai declarat primarul Aurel Bălășoiu. 

 

 

 „Oamenii locului ne știu pe fiecare, ne cântăresc pe fiecare după fapte și votează”


În paralel cu lucrările la rampa de depozitare a gunoiului de grajd, în localitate se lucrează și la canalizare.


„Avem în lucru canalizarea și epurarea apelor uzate care, în proporție de 80%, este realizată. În noiembrie, vom finaliza, iar în 2021 vom face și racordarea la canalizare și la extinderea lucrării în toată comuna”, spune primarul.


În acest mandat s-au făcut progrese importante și la capitolul infrastructură rutieră.

„În ultimii patru ani, am asfaltat 16 km de drumuri locale, cu bani veniți prin PNDL 2 și cofinanțare de la Consiliul Local. Cu siguranță în mandatul viitor nu vor mai fi drumuri locale și comunale neasfaltate la Rociu. Anul acesta am beneficiat și de 5 km de asfaltare de drum județean, printr-un proiect vast al Consiliului Județean Argeș. Vom mai beneficia și de alți 12 km de drum județean asfaltat, prin alt proiect de infrastructură al CJ Argeș care va moderniza DJ 503 Oarja-Rociu-Teiu pe o distanță de 86 km”, mai aflăm de la primarul din Rociu.


La primărie de 30 de ani, Aurel Bălășoiu spune că nu are emoții nici la aceste alegeri.

„Pentru mine este simplu: dacă și în ultimii patru ani mi-am făcut treaba, înseamnă că e bine. Oamenii locului ne știu pe fiecare, ne cântăresc pe fiecare după fapte și votează. Eu am făcut politică doar două luni, în campanie, și administrație patru ani, zi de zi, pentru cetățeni. Sunt adeptul unei campanii curate, o campanie constructivă, chiar dacă alții nu joacă în mod corect și procedează ca în 2004, aruncându-mi noaptea tot felul de bilețele în curte. Nu e nicio problemă, o să mă scoată din nou primar cu 90%.”, spune primarul din Rociu.