Robert Tudorache: „Am stabilit două prime proiecte în România, de 200 de milioane de dolari, din ...

Președintele ALDE Pitești anunță două investiții extrem de importante în România. Prezent la Forumul de afaceri din Kazahstan Kazahstan, secretarul de stat din ministerul român al Energiei Robert Tudorache, a acordat un interviu publicaţiei kazpravda.kz, în care a vorbit despre colaborarea dintre statul român şi KMG International în dezvoltarea Rompetrol Rafinare.
„Cred cu tărie că România poate deveni un partener de încredere al Republicii Kazahstan în Europa de Est. Ţara noastră, prin poziţia ei geografică în Europa ţi la Marea Neagră, poate reprezenta o poartă de acces a resurselor energetice ale Kazahstanului (cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală) către piaţa din Europa de Est, precum şi din cadrul Uniunii Europene. În cadrul lucrărilor comisiei mixte de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică şi a evenimentelor economice la care am participat în Kazahstan am avut întâlniri cu mai mulţi oficiali kazahi precum ministrul Energiei, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, ministrul Investiţiilor şi Dezvoltării, precum şi cu reprezentanţii KazMunayGas, unul dintre investitorii importanţi în România.


Au fost întâlniri foarte productive şi eficiente în care am avut ocazia să ne expunem, printre altele, dorinţa şi interesul companiilor româneşti din industria petrolieră şi a serviciilor conexe de a exporta echipamente specifice pentru activităţile din acest sector, precum şi de a dezvolta parteneriate cu companiile kazahe. Am discutat şi despre oportunitatea adusă în atenţie de oficialii kazahi de a dezvolta o colaborare în domeniul nuclear, în principal în domeniul aprovizionării cu uraniu şi al componentelor de combustibil nuclear.


Am avut, de asemenea, oportunitatea de a întâlni mai mulţi reprezentanţi ai KazMunayGas, unicul actionar al KMG International, compania care deţine în România pachetul majoritar la Rompetrol Rafinare. Noi, în calitate de acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare, suntem interesaţi în mod direct de parcursul companiei şi ne bucurăm de fiecare dată când primim veşti de îmbunătăţire a rezultatelor financiare şi operaţionale ale acesteia în urma preluării companiei de către managementul kazah.
Rompetrol Rafinare se află, de câţiva ani, pe un trend pozitiv, reconfirmându-şi în 2017, profitabilitatea, pe fondul unor recorduri istorice de producţie realizate de cele două rafinării: Petromidia şi Vega. Rezultatele operaţionale şi financiare înalte au fost confirmate şi în 2018. Revenind la întâlnirea cu oficialii KMG, am folosit această ocazie pentru a discuta cu aceştia statusul Memorandumului de înţelegere încheiat în anul 2013 între KMGI şi Guvernul României. Acesta prevede mecanismul de privatizare al acţiunilor deţinute de statul român în Rompetrol Rafinare şi crearea unui fond de investiţii comun în domeniul energetic. Cele două părţi, ministerul român al Energiei şi KMGI au lucrat îndeaproape, în ultima vreme, făcând progrese semnificative în ceea ce priveşte implementarea primului pas al Memorandumului, acela de a înfiinţa un fond de investiţii româno-kazah.
Sperăm să putem anunţa, în curând, înfiinţarea Fondului mixt de Investiţii. Constituirea acestui Fond ar reprezenta o situaţie de tip win- win, atât pentru România, cât şi pentru întreaga regiune.
Fondul mixt preconizează un nivel investiţional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de până la 7 ani în domeniul energetic, priorităţile sale situându-se în aria dezvoltării sectorului energetic din România cu obiectivul principal de a consolida poziţia ţării noastre ca important actor regional în acest domeniu.
Proiectele care se pot dezvolta sub umbrela fondului vor trece printr-o analiză amănunţită, în acord cu principiile transparenţei investiţionale, cu criterii şi mecanisme de evaluare clare. Atât statul român, cât şi KMGI au posibilităţi egale de a propune proiecte spre finanţare.
Cât priveşte exemple concrete, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii KMGI, au fost abordate două proiecte care ar putea fi dezvoltate în cadrul Fondului româno-kazah, şi care oferă premisele generării unui impact pozitiv în economia României, mai ales, prin crearea a aproximativ două mii de locuri de muncă. Acestea se referă la dezvoltarea, pe platforma Petromidia, a unei centrale de cogenerare care produce în mod combinat energie electrică şi termică, precum şi la extinderea reţelei de benzinării Rompetrol pe piaţa din România prin investiţii de tip greenfield. Investiţiile în cele două proiecte s-ar ridica la aproximativ 220 de milioane de dolari, dezvoltarea lor având capacitatea clară de a impulsiona economia României, sectorul energetic local, climatul investiţional şi, bineînteles, profitabilitatea KMG International şi a brandului Rompetrol”,
a precizat secretarul de stat Robert Tudorache, președinte al ALDE Pitești.