RMN cu bilet de trimitere decontat la Spitalul Judeţean - din 2019

Abia în această vară s-a reuşit instalarea primului echipament RMN din cadrul unui spital public din Argeş. După lungi aşteptări, pacienţii din cea mai mare unitate cu paturi a judeţului nu mai sunt nevoiţi să se trambaleze pe la privaţi ca să îşi facă o asemenea investigaţie. Cei care au această recomandare, de la medicii curanţi de pe secţiile Spitalului Judeţean, sunt supuşi, gratuit, în cadrul internării, acestei proceduri. De asemenea, ea poate fi realizată şi de persoane din afara unităţii, în baza unui bilet de trimitere, cu o recomandare exactă pentru RMN. Deocamdată, cei care nu sunt internaţi fac RMN contra cost, deoarece nu există contract cu CAS pe acesta, fiind achiziţionat la mijlocul anului. Tarifele sunt cuprinse între 669 lei şi 1.200 lei. 


RMN-ul nu este echipament de urgenţă
„Echipamentul funcţionează, în prezent, pe o tură de 6 ore pe zi. Iniţial, a fost pe 12 ore, dar pentru că solicitările existente pot fi acoperite cu o singură tură, s-a redus programul, din raţiuni economice. Când se va depăşi numărul de cereri, o să ne reorganizăm.”, a explicat medicul Eugenia Dincă, şefa laboratorului de Radiologie şi Imagistică din cadrul SJU. „S-a răspuns la toate solicitările şi s-au realizat toate tipurile de examinări. Este o investigaţie de înaltă performanţă, care se face doar la solicitarea unui medic specialist, de obicei, după ce se epuizează celelalte mijloace de examinare, nu este o investigaţie de primă intenţie. Are foarte multe contraindicaţii ce nu îl fac potrivit pentru examinări de urgenţă, aşa cum sunt: # prezenţa de corpi metalici în corp. Asta înseamnă că nu poţi băga în RMN pe cineva adus de pe stradă, în comă, despre care nu ştii  nimic. Rişti să îl omori, dacă are un corp metalic în organism. Nu o să facă nimeni, niciodată, aşa ceva. # prezenţa de stimulatori cardiaci; # proteze care nu au un certificat care să ateste compatibilitatea cu RMN-ul; # claustrofobi, fiind foarte mulţi cu această problemă. Concluzia este că se efectuează doar în anumite condiţii de siguranţă. Tot personalul de la radiologie şi imagistică trebuie să asigure în primul rând urgenţa. Urgenţa nu se asigură cu RMN-ul. Sunt clinici universitare în care RMN-ul lucrează pe o singură tură. Problema urgenţei este pe radiologie şi CT.”, a mai explicat medicul Eugenia Dincă.  


 Fondurile pentru investigaţii RMN, prin CAS, sunt limitate
În 2019, Spitalul Judeţean de Urgenţă va încheia contract cu CAS Argeş, pentru decontarea investigaţiilor din cadrul laboratorului de Imagistică şi Radiografie, fiind prinse aici şi cele de RMN. Şeful de secţie, Eugenia Dincă, explică faptul că numărul de examinări va fi restricţionat de suma pusă la dispoziţie de CAS Argeş. „Fondurile de la CAS nu sunt nelimitate, se alocă pe fiecare clinică sau spital. Oamenii trebuie să ştie acest lucru! Este vorba de o sumă în care trebuie să se încadreze întreg laboratorul de radiologie şi imagistică, nu doar pentru RMN. Dacă nu te mai încadrezi în suma pentru luna respectivă, trebuie ca pacienţii veniţi cu bilet de trimitere, tipizat, care se decontează cu Casa de Asigurări, să fie trecuţi pe o listă de aşteptare şi se va ajunge la liste lungi, chiar şi pe un an, aşa cum s-a întâmplat şi la computer tomograf. Nu este vorba de rea-voinţă sau de refuz, ci doar de încadrarea în bugetul alocat.”, ne-a declarat medicul Eugenia Dincă.  


 Se va cumpăra un nou CT pentru Judeţean
80% din investigaţiile efectuate pe laboratorul de radiologie şi imagistică sunt pentru cei veniţi pe Urgenţă, iar aceştia au examinări pe computer tomograf (CT) şi radiologie. CT-ul este din 2012 şi a ajuns la 11.000 de investigaţii pe an, iar singurul aparat de radiologie care mai funcţionează (fabricat în 2007) din cele cinci  realizează 60.000 de radioscopii şi radiologii anual. Cel mai vechi aparat din laborator a fost fabricat în 1977. „S-a ajuns la numărul maxim de examinări. Mai mult de atât nu se poate face cu aceleaşi aparate şi acelaşi personal, deşi cererea este mult mai mare. După 11 ani, în care nu s-a mai achiziţionat nimic, se vor aduce două aparate de radiologie standard digitale şi unul mobil. Capacitatea de peluare pe sistem de urgenţă este prioritară şi deja, făcând numai asta, este atinsă limita maximă. Trebuie făcut un plan pentru ca Urgenţa să aibă CT şi radiologie standard separată, ca să degreveze spitalul.”, a mai declarat medicul Eugenia Dincă. Preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, chiar a punctat că în 2019 se va achiziţiona un nou CT pentru Judeţean. 


 Nu se prezintă medici la concursurile pe post
Spitalul scoate la concurs, pentru a treia oară, două posturi pentru medici radiologi, pentru că nimeni nu şi-a depus candidatura. Acum, laboratorul este deservit de 8 medici, dar mai are nevoie, având în vedere că numărul lor a scăzut, din 2011, când erau 11. Medicul Eugenia Dincă este din 2011 angajată a Spitalului Judeţean, iar şefă de secţie, din 2016: „Eu am lucrat în toate centrele private din judeţul Argeş, dar în timpul meu liber. Dacă nu ar fi existat aceste centre private dotate cu RMN, de unde ar fi luat Spitalul oameni cu experienţă care să opereze acum examinări pe RMN, aşa cum sunt eu şi colegii mei?!”, se întreabă retoric dr. Eugenia Dincă. 
 

Sursa: saptamanalul ancheta