Risc foarte mare de avalanșă în Făgăraș, la peste 1800 m

Alertă de avalansă în munții Făgăraș. La peste 1800 m este activă alerta de gradul 5-RISC FOARTE MARE, iar sub 1800 m este activă alerta de gradul 4-RISC MARE.

”Având în vedere ninsoarea din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou de zăpadă pulver de 70-80 cm, strat instabil și fără aderență la stratul vechi înghețat, recomandăm iubitorilor de drumeții montane să evite deplasările la altitudini peste 1800 m și să rămână în zona cabanelor.”, este mesajul salvamontiștilor.

CITEȘTE ȘI .... (video) Câinii de avalanșă au dat examen de admitere la Rânca

La altitudini mai mari de 1800 m, ca urmare a vântului puternic din ultimele zile pe toți versanții s-au format plăci de vânt și cornișe iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce depășesc câțiva metri.
”Atragem atenția că chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.”, transmit salvamontiștii.

 

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă proaspăt căzută este de 40-50 cm, pe văi și în locurile adăpostite s-au creat depozite însemnate de zăpadă, peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe provocate atât de turiști cât și de schiori. 
”Facem apel la toți cei care vor să practice schiul offpiste, cât și la iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini peste 1800 m deoarece există riscul producerii de avalanșe. 
În caz de nevoie, putem fi solicitați să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0SALVAMONT-0725826668. ”,
adauga aceștia.