Rezidenţiat 2019, amânat pe motiv că nu există ministru la Educaţie

Războiul politic îi ţine departe de spitale pe medicii rezidenţi şi marchează o premieră în România: examenul de rezidenţiat se amână cu trei săptămâni. Explicaţia autorităţilor: nu avem ministru la Educaţie şi nu are cine să dea avizul final pentru examen. Absolvenţii de medicină sunt revoltaţi. Tinerii spun că se simt umiliţi după şase ani de studiu. Şi pacienţii pot avea de suferit. Lipsa rezidenţilor se transformă în muncă suplimentară pentru doctorii cu experienţă. Astfel, tot procesul medical este îngreunat.

Unul dintre rezidenţi spune că "noi, cei 6 mii de studenţi, trăim în acest stres continuu, oamenii plâng, merg la psiholog. Unica noastră dorinţă este să fim medici în România".

O spune cu emoţie dar şi revoltă Ioan Mirea. Tânărul vrea să devină psihiatru, iubeşte această meserie şi s-a pregătit şase ani pentru examenul vieţii lui. Va trebui să mai aştepte. Testul final, examenul de rezidenţiat, a fost amânat cu trei săptămâni, de pe 17 noimebrie pe 8 decembrie. Explicaţia?
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar pentru că nu a fost numit un ministru la Educaţie suntem în imposibilitatea să susţinem examenul pe data de 17 noiembrie. Ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare 
Ioan Mirea, absolvent UMF: Sunt aproape şase luni de când noi suntem absolvenţi, şomeri, învăţăm între 10 şi 12 ore pe zi


Bătălia politică îi ţine pe absolvenţi departe de spitale. Candidaţii se vor putea înscrie pentru rezidenţiat între 28 octombrie şi 11 noiembrie, apoi vor susţine examenul pe 8 decembrie. Viitorii medici vor putea semna contractele de muncă abia la mijlocul lunii ianuarie.

Deşi cele 4710 de posturi erau oricum prea puţine pentru cei aproape 6000 de absolvenţi de medicină, anul acesta viitorii medici vor intra şi mai târziu în spitale. Totul în defavoarea pacienţilor!

Un rezident este un real ajutor pentru un medic cu experienţă. De obicei, tinerii doctori se ocupă de analizele pacienţilor, le urmăresc schemele de tratament, dar completează şi fişele medicale. Fără ei, tot acest proces devine mult mai greoi.


Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au vrut să comenteze situaţia.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Această situaţie putea fi evitată dacă omului cu cea mai mare funcţie în stat i-ar fi păsat. Sănătatea nu are culoare politică, domnul preşedinte 

La rândul său, preşedintele dă vina pe Guvern pentru această criză. 

"În contextul în care foarte mulți dintre absolvenții programelor de medicină decid să părăsească țara, România are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care să îmbunătățească rapid acest proces", a fost mesajul transmis de preşedintele României.

Structura examenului însă va rămâne aceeaşi. 200 de întrebări grilă pe o durată de patru ore.

Raul Pătraşcu, absolvent: Amânarea examenului pe 8 decembrie nu reprezintă o certitudine nici pentru mine, nici pentru colegii mei. Este o prelungire de stres, de incertitudine

Reprezentanţii studenţilor se tem acum că din cauza crizei politice rezidenţiatul ar mai putea fi amânat încă o dată.