O victorie a Argeșului! Cei care părăsesc carantina netestați vor intra în autoizolare!

Vești liniștitoare în cazul situației absurde în care Argeșul se găsea, în această dimineață, când urmau să fie eliberate din carantină primele aproximativ 30 de persoane care nu au mai fost testate în zilele 12 și 13, persoane cărora în zilele următoare li se alătură alți cetățeni ce termină cele 14 zile în care au stat instituționalizați. Reamintim că, cu baza noii metodologii anuntate luni dimineața, pe fondul lipsei de teste și a scăderii capacității de testare din România, s-a stabilit că persoanele din carantină asimptomatice nu vor mai fi testate înainte de a părăsi centrele în care se află instituționalizate de către stat.

CITEȘTE ȘI ... COVID-19: 13 decese și 906 de români infectați


Această situație crea în județul Argeș, și nu numai, premisele unui scenariu de coșmar în care urmau să fie libere pe stradă sute de persoane la nivel național, fără ca autoritățile să poată să spună cu certitudine dacă aceștia sunt purtători ai virusului sau nu.

CITEȘTE ȘI ... Printul Charles depistat pozitiv cu COVID-19!


Ca urmare a numeroaselor demersuri întreprinse de către argeșeni, într-un efort comun al Prefecturii, DSP, mass-media, secretari de stat și parlamentari, un efort care a ajuns până la forurile decidente la nivel național, în videoconferința care tocmai s-a terminat, secretarul de stat Nelu Tătaru a anunțat că, după această situație creată și semnalată, se schimbă regulile în sensul în care persoanele ce părăsesc carantina nu vor mai fi testate, dar vor intra în autoizolare 14 zile. Practic, dacă una dintre aceste persoane este purtătoare a virusului la iesirea din carantina, ea nu mai reprezintă un pericol pentru publicul larg pentru că va sta în autoizolare și va respecta toate regulile așa cum sunt acestea stabilite de către autorități.

CITEȘTE ȘI ... Ludovic Orban: „Cei de peste 65 de ani vor ieși între anumite ore”

Este un pas extrem de important și liniștitor pentru comunitatea argeșeană și un demers prin care Argeșul a resetat regulile la nivel național, prevenind extinderea unor adevărate focare în rândul comunităților. De asemenea, conform surselor noatre jurnalistice, în afara celor care vor părăsi astăzi carantina netestați, dar urmând să intre imediat în autoizolare la domiciliu, inginerul și alți colegi ai acestuia care au interacționat cu echipa din Buzău, depistată pozitiv în ziua 12, vor fi supuși unor teste din cele puține pe care autoritățile le mai au la dispoziție, pentru că reprezintă contacte directe.

 

”Conform legislatiei in vigoare, incepand cu data de 23.03, persoanele asimptomatice aflate in carantina nu se testeaza la incheierea perioadei de 14 zile. Regula se aplica la nivel national, nu este optionala. Algoritmul de testare se gaseste pe website-ul Institutului National de Sanatate Publica, institutie ce coordoneaza, la nivel national, problematica covid 19. Privitor la situatia din judetul Arges, am stabilit urmatoarele: Tuturor persoanelor care vor iesi din carantina, incepand cu ziua de astazi, si se va constata starea de sanatate de catre echipe de medici, la fata locului. In functie de rezultatele acestei analize, se vor dispune masurile specifice. Mai mult decat atat, in urma demersurilor noastre realizate la nivel national, privitor la acest subiect, s-a stabilit faptul ca toate persoanele care ies din carantina si care nu sunt testate, fiind asimptomatice si, deci, neincadrandu-se in definitia de caz, vor intra in izolare la domiciliu pentru 14 zile.”
 

 

 

 

Situație critică la nivelul persoanelor aflate în carantină în Pitești.

Începând de mâine, în serii- serii, aceștia urmează să plece acasă, fără a fi testați înainte de părăsirea centrului de carantină.

80 de oameni, toți veniți din zone roșii, cei mai mulți din Italia, vor părăsi carantina și vor fi, LEGAL, liberi să circule pe stradă.

Aceștia, ieșiți inițial negativi la testul din prima zi,  sunt disperați deoarece toți așteptau să se repete testul în ziua 12 si ziua 13, înainte de a pleca la familiile lor și în colectivitate. Și au aflat sec că nu vor mai fi testați, că este depășită posibilitatea de prelucrare a testelor la Balș.

CITEȘTE ȘI ... Președintele anunță CARANTINĂ totală! Recomandările devin OBLIGAȚII!

 

Ieri, din motivul supraaglomerării celor care operează testele, o recomandare privind procedurile de testare îi exclude pe cei carantinați de la capitolul priorități. Deși, așa cum rezultă din documentul atașat (respectiv un ordin de ministru),  eliberarea lor din carantină  trebuia să se facă  la finalul celor 14 zile și abia după ce se efectuau două teste COVID în interval de 24 de ore (ziua 12 și ziua 13) și acestea ieșeau negative, autoritățile județene au ales să îmbrățișeze recomandarea de ieri care schimbă prioritățile și să nu îi mai testeze înainte să le dea drumul acasă și pe străzi.

Oamenii sunt disperați pentru că alți colegi cu care au venit din Italia și care sunt carantinați în alte județe (Buzău, de exemplu), au apucat să fie testați duminică (ziua 12) și au ieșit pozitiv! 

De altfel, este extrem de frecventă situația în care testul se pozitivează abia în ziua 12, așa cum s-a întâmplat ieri în cazul unui om de afaceri piteștean confirmat după aproape două săptămâni de la contactul cu o altă persoană pozitivă.

Luni dimineață, a venit însă recomandarea și grupul de la Pitești (provenit din același șantier și care a călătorit cu aceleași microbuze cu cei pozitivi din Buzău) va fi trimis acasă fără a mai fi testat măcar încă o dată.

Facem apel la conducerea DSP Argeș și la toate autoritățile județene implicate în lupta împotriva COVID să trateze cu maximă responsabilitate această situație și cu conștiința faptului că vor da liber oficial pe stradă unor oameni care pot fi pozitivi. Argumentul echipei lor de la Buzău este unul extrem de puternic și trebuie avut în vedere cu titlu de urgență. Altfel, cineva trebuie să spună public “NU ii mai testăm!” și să își asume că îi trimit acasă, lângă părinți în vârstă și bolnavi sau la magazinele de la colțul blocului!