Restaurantele rămân închise după 15 mai!

Premierul Ludovic Orban a spus, miercuri, că restaurantele nu vor fi deschise în data de 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor, afirmând că acestea se numără printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. Patronii din HoReCa speră ca măcar terasele în aer liber să poată fi deschise în 1 iunie și propun mai multe reguli, printre care mesele la distanță de 2 metri și măști.

„Astăzi (miercuri - n.red.) voi asculta punctele de vedere ale reprezentanților HoReCa. În analiza de risc epidemiologic, restaurantele, în special cele din spații închise, sunt printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. După data de 15 mai, ele nu vor fi deschise. Hotelurile, în condițiile respectării anumitor reguli, vor fi deschise după data de 15 mai”, a afirmat miercuri Ludovic Orban.

 

Dragoș Petrescu, președintele unei asociații patronale din industria restaurantelor, a declarat la Digi24 că reprezentantii HoReCa au promovat un plan de deschidere în trei etape: 15 mai, 1 iunie, 15 iunie.

"Premierul nu a fost de acord cu prima fază, 15 mai, sperăm ca 1 iunie să fie data la care să deschidem terasele în aer liber în primă fază. Din 15 iunie sperăm să deschidem 50% din capacitatea de interior a restaurantelor, iar de la 1 iunie să deschidem integral activitatea", a spus Petrescu.

El a enumerat condițiile în care ar putea fi deschise terasele în aer liber: distanța dintre mese de cel puțin doi metri, iar personalul va purta măști.

"În restaurante, în spațiile comune și clienții ar urma să poarte măști. Sunt măsuri de siguranță pe care e normal să le luăm, inclusiv luarea temperaturii la intrarea în restaurant, ca să creștem încrederea consumatorilor astfel încât ei să revină", a afirmat Petrescu.

 

 

După 15 mai vânătoarea și pescuitul vor fi permise

 

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că din data de 15 mai vor fi permise anumite activități, printre care pescuitul și vânătoarea. Premierul susține că vânătoarea este esențială pentru că trebuie eliminate populațiile de mistreți care intră pe culturile agricole și care răspândesc peste porcină africană.

„Președintele a anunțat anumite categorii de activități, printre care este pescuitul și vânătoarea. Este important să se dea drumul la vânătoare. Sunt două motive puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de o parte răspândirea pestei porcinei africane. Este evidentă necesitatea eliminării populațiilor de mistreți și pentru protejarea culturilor agricole pentru că mistreții intră frecvent pe culturile agricole, care și așa sunt afectate de seceta care a lovit România”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Într-o ședință cu conducerea partidului, marți seara, Orban și-a anunțat colegii că din 15 mai se va da liber la pescuit și vânătoare.

„A propos de relaxare, nu uitați să dați vestea: Liber la pescuit, liber la vânătoare. E o veste care cu siguranță va stârni simpatie din partea populației”, a spus Orban, conform unor surse participante la ședința PNL. 


Sursa: Digi24.ro