Respectați recomandările medicale! Amenzi mari pentru cei care nu le respectă

Zonele aglomerate și centrele comerciale se află în atenția polițiștilor, care acționează în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire și limitare a infectării cu virusul Covid-19, dar și pentru prevenirea faptelor contra patrimoniului.

Polițiștii, precum și celelalte instituții cu care se acționează în sistem integrat, se află la datorie, în special în zonele aglomerate, centrele comerciale și agenții economici, locații unde se concentrează atât activitățile cu caracter continuu, pe prevenire și limitare a infectărilor cu coronavirus, cât și activitățile de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului și a verificărilor privind comercializarea de articole pirotehnice.

În ultimele 24 de ore, un număr total de 256 efective de poliție, împreună cu polițiștii locali care acționează în context sub coordonarea polițiștilor, au fost la datorie pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, pentru prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid-19. 

Au fost desfăşurate 43 de acţiuni punctuale, (dintre care 42 organizate independent de către poliţişti, 2 organizate cu IJJ Argeş şi una cu alte structuri).

În cadrul activităţilor au fost verificate, în total, 326 de autovehicule, dintre care 108 mijloace de transport persoane.

Au fost verificate 2.695 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală, a deplasare doar cu justificare în intervalul 23:00-05:00 şi a măsurilor de izolare sau carantină la o adresă indicată, iar dintre acestea, 1.586 au fost persoane verificate în cadrul acţiunilor punctuale.

De asemenea, un număr de 147 de locații au fost verificate, iar în cadrul acestora, 108 societăți comerciale. Activitățile au vizat respectarea măsurilor organizatorice specifice, numărul de persoane, programul de lucru, precum şi respectarea măsurilor de protecţie de către personal şi clienţi.

Cu ocazia verificărilor, reprezentanţii tuturor agenţilor comerciali și centrelor comerciale au fost instruiţi cu privire la respectarea normelor de prevenire a infectării și combatere a răspândirii coronavirusului, a programului și modului de organizare, în funcție de specificul activității comerciale desfășurate.

 

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 152 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 27.750 de lei, după cum urmează: 

-140 de sancţiuni, în valoare de 25.250 de lei, au fost aplicate ca urmare a erespectării măsurilor de protecţie individuală;

-o sancțiune, în valoare de 2.000 de lei, unei persoane care nu a respectat măsura izolării la adresa de domiciliu:

-11 sancţiuni, în valoare de 500 de lei, persoanelor identificate că nu au respectat interdicţiile privind deplasarea/libera circulaţie (în intervalul orar 23.00-05.00).

 

Acțiunile desfășurate zilnic de polițiști şi de reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire și limitare a infectării cu virusul Covid-19, continuă, în special în zone aglomerate, la agenții economici, dar şi cu privire la mijloacele de transport persoane.

 

• În noaptea de 29 spre 30 decembrie, aproape de miezul nopţii, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Mioveni au identificat, cu ocazia unui control în trafic, un bărbat de 25 de ani, din Coşeşti, care figura în izolare la domiciliu.

Ca urmare a celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei cu Covid-19, iar situația a fost comunicată către DSP Argeș și C.J.C.C.I. Argeș.

 

• Tot în noaptea de 29 spre 30 decembrie, aproape de miezul nopţii, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Domneşti au fost sesizaţi prin apel la linia Telverde, cu privire la prezenţa unor persoane în zona unui local din Corbi. 

În urma verificărilor, poliţiştii au identificat 5 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 47 de ani, care nu purtau mască şi nu aveau asupra lor declaraţii prevăzute de lege şi nu justificau conform legii, scopul deplasării.

Ca urmare a celor constatate, bărbaţii au fost sancționaţi contravențional, cu amenzi în valoare totală de 3.500 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei cu Covid-19.

 

Poliţiştii vă recomandă următoarele:

• Purtați masca de protecție!

• Evitați locurile aglomerate și păstrați o distanță rezonabilă, de minim 2 metri față de alte persoane!

• Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți dezinfectant!

• Curățați și dezinfecta ți suprafețele care sunt atinse frecvent!

• Pentru a vă informa cu privire la virusul SARS-CoV-2  sunați la numărul TELVERDE  0800 800 358.

• Completați declarația pe propria răspundere în situația în care părăsiți locuința în intervalul orar 23.00 – 05.00, în cazurile prevăzute de lege.

• Respectați toate celelalte măsuri dispuse de autorități în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României.

• Informați-vă din surse oficiale