Remus Mihalcea: „Vreau să tratez nu doar pacienții, ci și sistemul de sănătate”

Al patrulea candidat pe lista PSD pentru Camera Deputaților, Remus Mihalcea, directorul Spitalului Colentina din Bucureşti, a acumulat în scurt timp un imens capital de imagine. Mulți dintre cei care l-au cunoscut și care au fost ajutați necondiționat de către medicul argeșean, încă dinainte de a se gândi la o eventuală candidatură, au declarat că îl vor gira pentru un loc în Parlament. Mihalcea declară că nu vrea să facă altceva decât ceea ce a făcut până acum: să schimbe în bine lucrurile. 

 

 

 „Au trecut vremurile în care aveam toaleta la  capătul holului”


„Peste tot pe unde am fost, am schimbat lucruri în bine: am pus la punct secții, le-am dotat, am adus specialiști... Asta vreau să fac și de aici înainte, alături de colegii mei de generație: să schimb lucrurile în bine. Este foarte important ca cei din generația mea să se implice activ. Dacă noi nu ne implicăm, dacă vom lăsa problemele să treneze, și cei care vor veni după noi vor întâmpina aceleași dificultăți. Generațiile care vor veni nu trebuie să se mai confrunte cu infrastructura săracă, cu lipsa de aparatură, cu lipsa de motivație.”, declară medicul argeșean. 

 


Care sunt prioritățile sale în domeniul sănătății, acolo unde dorește să-și aducă o contribuție notabilă?


„Îmi doresc ca reforma în sănătate să aibă la bază siguranța pacienților și a cadrelor medicale. Voi face tot ce pot ca oamenii să nu mai trăiască cu teama că în spitalele din România nu există condiții pentru tratarea afecțiunilor la un nivel înalt, ca în Europa. Prioritatea mea, atât ca medic, cât și ca reprezentant al cetățenilor în Parlament, va fi dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor medicale din Argeș.
Ca politici de sănătate la nivel național, cel mai stringent pentru noi este testarea în masă. Vorbim de mult de ea și o consider singura soluție eficientă pentru a izola și stăpâni focarele și pandemia. O a doua măsură este crearea centrelor de permanență, zone tampon între pacient și Unitățile de Primiri Urgențe (UPU). Într-o tură de 24 de ore, prin UPU trec aproximativ 400 de pacienți. Dintre aceștia, doar 10% sunt urgențe adevărate. Cu centrele de permanență am câștigat două lucruri: pacientul ajunge mai repede la un cadru medical și, pe de altă parte, scădem presiunea pe UPU. Spitalul Județean Pitești, spre exemplu, are trei medici dimineața și doi medici pe tura de noapte. Se creează astfel aglomerări, nervi, durate lungi de așteptare. Toată țările dezvoltate din Europa au astfel de centre, unde omul are acces la un serviciu medical în cel mai scurt timp. 
Trebuie să renovăm ceea ce avem și să construim acolo unde este necesar. Toate spitalele au nevoie de circuite, dotări, pentru a îndeplini standardele de performanță. Spitalul de la Mioveni este singurul care îndeplinește toate standardele. Prin construirea lui s-a demonstrat că se poate. Dar nu e suficient să construim. Resursa umană este un instrument foarte important în acest puzzle și acolo vorbim de alt pachet de măsuri. 
Nu în ultimul rând, au trecut vremurile în care aveam toaleta la capătul holului. Suntem în 2020 și fiecare pacient ar trebui să beneficieze de condiții hoteliere: grup sanitar propriu, televizor, aer condiționat și maximum trei paturi într-un salon. 
Am venit hotărât să fac treabă, alături de colegii mei. Ca medic tratezi pacientul, dar în forurile decizionale ai instrumentele necesare pentru a trata și sistemul.”, a declarat medicul Remus Mihalcea.

 

 

  „Nu trebuie pus un stigmat pe partid. Oamenii fac partidul, ei îi dau suflet”


Mihalcea admite că PSD a făcut greșeli în trecut, însă, în egală măsură, este convins că valoarea partidului o dau oamenii din prezent.

„PSD a făcut greșeli pentru care a plătit, cei care au greșit nu se mai află pe liste. Nu trebuie pus un stigmat pe partid. Oamenii fac partidul, ei îi dau suflet. Resursa umană a partidului a fost vizibil reîmprospătată, ca atare mi se pare corect să fim judecați după un ciclu electoral.” 


Ca atare, medicul argeșean îi îndeamnă pe cetățeni să iasă la vot cu atât mai mult, cu cât PSD vine la Parlament cu o nouă generație de politicieni:

„Îi îndemn pe toți argeșenii să iasă la vot. Fără o majoritate nu vom putea pune în practică nimic din ceea ce ne-am propus. Îi sfătuiesc pe concetățenii mei să voteze responsabil, să se gândească la sănătatea lor și la locurile de muncă.” 


Realizat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda PSD - Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020