Reîncep protestele angajaților din penitenciare

Astăzi, angajații din sistemul penitenciar au solicitat o întâlnire cu prim-ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă pentru rezolvarea bugetului aprobat pentru Administrația Națională a Penitenciarelor pentru anul 2019.

Conform comunicatului, ”în contextul înghețării salariilor prin OUG 114/2018, din lipsa alocațiilor bugetare conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor ne-a informat în data de 19 martie 2019 că doar 83% din fondul de salarii este asigurat și că, în plus, instituția nu poate asigura plata orelor suplimentare, actualizarea drepturilor de hrană și echipament, decontul cheltuielilor pentru servicii turistice și angajarea promoțiilor de absolvenți.

Reamintim că sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit sever de resurse umane, fapt ce a condus la înregistrarea unui număr de peste 1 milion de ore suplimentare încă nerecuperate și neplătite, în pofida încercărilor extrem de riscante ale conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor de a evita plata acestora, prin subminarea siguranței penitenciarelor, fapt ce a dus la înregistrarea a peste 8.700 de incidente negative în penitenciare în ultimii 2 ani.”

CITEȘTE ȘI ... ANGAJĂRI ÎN ARGEȘ! Turcii de la Opsan recrutează ...

Dacă premierul va refuza solitarea Federației Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, angajații din penitenciare vor relua protestele. 

”Ne vedem nevoiți ca, în perioada următoare, să reluăm acțiunile de protest și să solicităm instanțelor de judecată obligarea Administrației Naționale a Penitenciarelor la plata orelor suplimentare restante. În prealabil, vom refuza efectuarea de ore suplimentare pentru viitor, având în vedere că acestea nu pot fi nici recuperate și nici plătite, fapt ce va conduce la blocarea activității sistemului penitenciar.

Avertizăm că, dacă Guvernul nu va dispune măsuri de soluționare rapidă a acestei situații negative - lipsă cronică de personal dar și a dotărilor și amenajărilor de siguranță necesare, angajații din penitenciare vor fi în postura de a nu putea să mai intre în serviciu, nefiind asigurate condițiile legale pentru siguranța personală, a deținuților custodiați și a comunității, pe acest fond incidentele negative putând degenera rapid. Și această măsură extrem de neplăcută, dar obligatorie legal, va duce la blocarea activității penitenciarelor.”