Reguli noi pentru cetățenii care vin în România! Cine trebuie să stea în carantină sau izolare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri Hotărârea nr. 33, stabilind noi criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicate persoanelor care sosesc din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea. Institutul Naţional de Sănătate Publică actualizează permanent lista ţărilor din zona verde de coronavirus.

Persoanele care sosesc în România din statele membre UE și ale Spațiului Economic European sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină dacă rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori din țara respectivă este mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară, potrivit Hotărârii nr. 33, publicată de Grupul de Comunicare Strategică.

CITEȘTE ȘI .... MAI - Măsuri ferme pentru litoral și zonele de munte!

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

CITEȘTE ȘI ... Ministrul Sănătății: Dacă se va impune, vom avea și o prelungire a stării de alertă

În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico - științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

 

 

România, pe un trend crescător


România continuă să se confrunte cu o creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus, tendință care durează de câteva zile, de când se înregistrează constant peste 400 de îmbolnăviri noi. Țara noastră a depășit pragul de 28.000 de cazuri de Covid-19 și 1.700 de decese cauzate de coronavirus. 

Această tendință ar putea duce la prelungirea stării de alertă, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a subliniat că măsurile de izolare au dat rezultate și că trebuie continuate. 

CITEȘTE ȘI ... COVID-19 în România | 28.166 cazuri de persoane infectate și 1.708 decese

Pe de altă parte, Institutul Național de Sănătate Publică actualizează permanent lista ţărilor din zona verde de coronavirus: persoanele asimptomatice care vin în România din statele din zona verde sunt exceptate de la măsura carantinării.

Sursa: Digi24.ro