BREAKING NEWS! Școlile se redeschid din 8 februarie

UPDATE, ora 17:00

ULTIMA ORĂ! Începând cu data de 8 februarie se redeschid școlile în România. Klaus Iohannis a anunțat patru scenarii care stau la baza acestei decizii.

Scenariul Verde
- Rata de incidență: sub 1 la mia de locuitori
- Toți elevii merg la școală

Scenariul Galben
- Rata de incidență: 1-3 la mia de locuitori
- Merg la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar, elevii din anii terminali

Scenariul Roșu
- Rata de incidență: 3-6 la mia de locuitori
- Merg la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar
Predarea online continuă pentru elevii de gimnaziu și liceu


Scenariul 100% online
- Rata de incidență: peste 6 la mia de locuitori
- Elevii stau acasă, continuă predarea online


”Nu am scăpat de pandemie! Este nevoie să fim responsabili, să purtăm mască, să pastrăm distanță, să respectăm măsurile  care sunt în vigoare, dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni, incidența bolii s-a redus un pic.Avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care s einternează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.
Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context.
Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În marea majoritate a statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni.

În consecință, am decis următoarele lucruri. Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, însă, că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii și pentru dascăli.

În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copii merg la școală și la grădință.

În scenariul galben, acolo copiii de grădiniță merg la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclu secundar merg copiii din clasa a VIII-a și la liceu tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc pentru Bacalaureat.

În localitățile în scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul vor face școala online.

În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă.

Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri se închide școala, toate aceste lucruri vor fi clarificate de ministerul Educației și ministerul Sănătății.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală.”, a declarat Klaus Iohannis. 

UPDATE, ora 16:45


Surse politice, citate de Digi24, susțin că școlile ar urma să fie dechise fizic în funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice. Klaus Iohannis va face declarații în cursul zilei pentru a anunța decizia. 


Cum se vor redeschide școlile

Scenariul Verde
- Rata de incidență: sub 1 la mia de locuitori
- Toți elevii merg la școală

Scenariul Galben
- Rata de incidență: 1-3 la mia de locuitori
- Merg la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar, elevii din anii terminali

Scenariul Roșu
- Rata de incidență: 3-6 la mia de locuitori
- Merg la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar
Predarea online continuă pentru elevii de gimnaziu și liceu


Scenariul 100% online
- Rata de incidență: peste 6 la mia de locuitori
- Elevii stau acasă, continuă predarea online


----------------------------------------------------------------

Astăzi, într-o ședință la Palatul Cotroceni, va fi discutată revenirea elevilor la cursuri începând din data de 8 februarie, adică după vacanţa inter-semestrială. Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu premierul Florin Cîțu, dar și cu oficiali din Ministerul Educației, al Sănătății și de la INSP.

"Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia.  Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile", a declarat, ieri, premierul Florin Cîţu.

Pentru elevii care vor ajunge în bănci, Ministerul Educației a pregătit un stoc de 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.

CITEȘTE ȘI ... (video) Încă un pacient decedat după tragedia de la Balș - Bilanțul victimelor: 8 morți


 

Linie dedicată personalului din învățământ pentru vaccinarea împotriva COVID-19

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că pentru personalul din învățământ va fi înființată o linie dedicată pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Conform datelor oficialilor, circa 110.600 angajaţi din învăţământ s-au programat pentru vaccinare, dintre care 18.600 s-au vaccinat deja.

„Ştiu foarte sigur din discuţiile repetate pe care le-am avut cu colonelul Valeriu Gheorghiţă că a încercat din răsputeri prioritizarea de sistem. Se amână cu 10 zile momentul în care educaţia va avea o prioritate de sistem, adică o linie dedicată. Şi se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile. Facem ce se poate în condiţiile date”, a declarat, la B1TV, ministrul Educaţiei.

 

CITEȘTE ȘI ... Este folosită Ivermectina împotriva COVID-19 ? Răspunsul specialiștilor

Scenariul hibrid a fost eliminat, orele online vor fi grupate, acolo unde se impune

 

Sorin Cîmpeanu spune că vor exista cinci situații în care elevii vor face cursuri hibrid sau online. Vorbim despre acei copii și cadre didactice care trebuie să stea acasă.

"Deși scenariul hibrid fusese eliminat, el va funcționa pentru elevii sau profesorii cu vulnerabilități, care nu vor putea merge fizic în școli"

CITEȘTE ȘI ... Tulpina britanică de COVID-19 - Care sunt simptomele cele mai comune

Cele cinci categorii de profesori și elevi care vor face cursurile tot de acasă și dacă se deschid școlile

- elevii care au vulnerabilități medicale
- elevii care prezintă simptome de Covid
- elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
- profesorii cu vulnerabilități medicale
- profesorii care prezintă simptome de Covid

”Programul orar trebuie realizat de școală astfel încât elevii să aibă orele online grupate. Acest lucru este valabil doar în ipoteza în care se va decide ca elevii să revină în școli din 8 februarie”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. 

 

Semestrul al II-lea are 17 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 8 februarie 2021 – 18 iunie 2021, astfel:


Cursuri – luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021
Vacanţă – vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021
Cursuri – luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021
Vacanţă – vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021
Cursuri – luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021

* Pentru clasa a VIII-a – cursurile se termină pe 11 iunie
** Pentru clasa a XII-a cursurile se termină pe 4 iunie

 

 

Patru scenarii posibile

 

Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.

Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.

La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.