Recomandarea medicului Adrian Tase pentru argeşenii cu afecțiuni cardiace: „Vaccinați-vă!”

Eventualele reacții adverse la vaccin sunt ușoare, relativ rare, și nu se compară cu complicațiile pe care le dă COVID-19”

Conf. dr. Adrian Tase, renumit cardiolog, coordonator al Unității de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci în stare Critică din cadrul Spitalului Județean, îi încurajează pe argeșenii care știu că au probleme cu inima să se protejeze în continuare și să se vaccineze, fiind o categorie vulnerabilă în fața virusului SARS-CoV-2. 

„În ultimul timp, sunt întrebat frecvent de pacienții cardiovasculari ce le recomand în legătură cu vaccinarea. Răspunsul meu este foarte clar: să se vaccineze!
În primul rând, pentru că vaccinurile omologate în Uniunea Europeană și, implicit în România – BioNTech Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, sunt sigure și eficiente.
În al doilea rând, pentru că persoanele cu boli cronice, cardiace sau de altă natură, reprezintă segmental populațional cel mai vulnerabil în fața infecției COVID-19. Prin urmare, acești pacienți trebuie protejați cu prioritate față de boala cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Eventualele reacții adverse la vaccin sunt ușoare, relativ rare, și nu se compară cu complicațiile pe care le dă COVID-19.
Practic, vaccinarea este primul pas către revenirea la o viață normală. Ecusonul verde sau certificatul de circulație, care va fi emis curând în Uniunea Europeană, se eliberează numai la persoanele imunizate. Observăm, de asemenea, că tulpinile cele mai agresive vin din țări cu procent mic de populație vaccinată, cum sunt Brazilia și Africa de Sud.

Urmează o lună dificilă

Pentru pacienții care iau anticoagulante orale (de exemplu, Sintrom) trebuie să precizăm că studiile la zi arată că nu există riscuri majore la vaccinare (eventual o echimoză ușoară la locul de injectare). În schimb, întreruperea medicamentelor anticoagulante, mai ales la cei care au proteze valvulare metalice, este foarte riscantă, putând duce la deces prin colmatarea protezei. Desigur, răspunsul poate fi nuanțat la fiecare individ și chiar fac acest lucru ori de câte ori sunt solicitat.
Școlile se pregătesc de un timeout în luna aprilie. La reluarea cursurilor, corpul didactic va fi probabil imunizat.
Urmează o lună dificilă. Timișoara este deja în carantină, iar alte aglomerări urbane din țară pot urma același scenariu. Totuși, dacă privim harta Europei, vedem că România nu stă tocmai rău. Germania, de exemplu, este în carantină dinainte de Crăciun și o prelungește până după sărbătorile pascale.
În ceea ce privește ritmul vaccinării, România se descurcă onorabil, în timp ce în Italia, ca să dau un exemplu din Europa, vaccinarea șchioapătă din motive birocratice și logistice.
Dacă privim harta României, observăm că și aici suntem bine, Argeșul având, cel puțin deocamdată, parametri buni.

Cu fiecare zi din campania de vaccinare ne apropiem de finalul pandemiei

Legenda spune că suntem feriți de pericole, pentru că suntem pitiți printre dealuri. Explicația pragmatică este că suntem purtători disciplinați de mască, și vrem să ne vaccinăm. Mergi prin Pitești și vezi că oamenii poartă corect masca. Urci pe platformă și vezi că e aglomerație. Oamenii știu că avem cele mai bune 4 vaccinuri din lume, sigure și eficiente, aprobate de FDA (Administrația Alimentului și Medicamentului din SUA) și de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și nu ezită să le utilizeze.
În concluzie, cu fiecare zi din campania de vaccinare ne apropiem de finalul pandemiei. Până la realizarea imunizării populației, masca rămâne scutul nostru de apărare împotriva noului coronavirus.

3 reguli ce trebuie urmate de noi toți!

Suntem sub presiunea valului 3. Autoritățile au misiuni clare în această situație de criză. Pe de altă parte, fiecare dintre noi, acolo unde ne aflăm, putem contribui la diminuarea impactului, prin 3 măsuri:

• vaccinare cât mai rapid posibil;
• continuarea măsurilor protective (masca, dezinfectant, distanțare fizică);
• testare și tratament imediat în cazul apariției simptomelor.

Dacă fiecare dintre noi aplică aceste măsuri, pandemia s-ar putea termina mai repede și cu mai puține victime.”