E oficial! Școlile închise începând de miercuri până pe 22 martie

Măsuri draconice în lupta cu COVID-19


 

UPDATE, ora 20:00


Toate școlile din România se închid începând cu data de 11 martie, până în 22 martie, în contextul epidemiei de coronavirus, cu posibilitatea de prelungire a măsurii.  De asemenea, vor fi sistate stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale. Vorbim despre închiderea unităților școlare din învățământul preuniversitar.

„Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus Orban.

 

Decizia suspendării cursurilor în cadrul universităților se va face la nivelul fiecărei instituții universitare. Conform oficialilor, înscrierile la grîdiniță nu sunt afectate, făcându-se online, iar dacă este cazul perioada se poate prelungi.
În ceea ce privește afterschool-urile, decizia suspendării activităților este una proprie, acestea nefăcând parte din  categoria unităților de învățământ preuniversitar.
Momentan, amânarea simulărilor pentru clasa a VIII-a și a XII-a se află în analiză.

”În ceea ce privește învățământul universitar, este vorba de autonomie universitară, le-am transmis o notă să anunțe dacă iau decizia suspendării cursurilor. Decizia se ia de către universități.”, a declarat Ministrul Educației, Monica Anisie.

 

 


Măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus

1. Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, în perioada 10 martie - 31 martie.
Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate au obligația de a comunica cetățenilor români faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

2. Se aprobă suspendarea sau interzicerea de către operatorii feroviari de noi trenuri spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie până pe 30 martie. Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

3. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 31 martie.

4. Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecvente a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, cât și instituirea de măsuri pentru evitarea aglomerației, în special în zona caselor de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore.

5. Se aprobă desfășurarea reuniunilor de sub 200 de persoane fără avizul DSP.

6. Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal.

7. La nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice - gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică


 


 

Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a propus oficial Comitetului pentru Situaţii Speciale de Urgenţă închiderea şcolilor până pe data 21 aprilie 2020, ca măsură pentru combaterea răspândirii coronavirului. Vorbim despre închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020.

În cazul studenților sau elevilor școlilor postliceale, secretarul de stat Raed Arafat propune stistarea stagiilor de practică în spitale și organizarea de cursuri la distanță.

O măsură de închidere a școlilor perturbă și privează elevii în ceea ce privește derularea serviciului educațional. Este o măsură care trebuie pregătită. Puneți-vă întrebarea ce fac copiii care rămân acasă. Există în fiecare familie un membru care să îi supravegheze, dacă nu îi mai ducem la școală? Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză serioasă. Avem ca punct de analiză din nou acest punct la discuția de astăzi. Dar nu se pot lua măsuri fără analize serioase. Avem doar 15 cazuri din care 5 s-au vindecat”, a declarat Ludovic Orban, premier interimar, după ședința conducerii PNL.


 

 

Pe lângă această propunere, citiți mai jos și alte măsuri recomandate pentru a stopa evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României. 

1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.
2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
3. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.
4. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.
5. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:
- dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,
- instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.
6. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:
- asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;
- dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)
- evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).
7. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici și privați de transport
de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
8. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).
9. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil. 

 

 

 

IMPORTANT de menționat: Acestea sunt propunerile lasate de grupul de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă urmează să decidă dacă dă curs propunerii sau nu. 

DECLARAȚII de PRESĂ. Ora 16:00

 

 

 

 

Știre în curs de actualizare