Raed Arafat: Evitați vizitele de Florii și de Paște pentru binele tuturor

Măsurile de carantină din România au funcționat și vor funcționa dacă în continuare respectăm recomandările care s-au dat, pentru că toate măsurile care s-au luat depind de un actor principal: populația, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Și pe partea sistemului sanitar, pe partea sistemului de urgență se iau măsuri, dar aceste măsuri nu sunt suficiente, dacă recomandările noastre nu sunt respectate, a adăugat oficialul.

„Acum suntem în situația în care noi am recomandat de ceva timp ca oamenii să stea foarte mult acasă și să iasă numai pentru anumite activități. Insistăm în acest moment ca populația să respecte aceste reguli. Vine Paștele, vin Floriile, este foarte important să înțeleagă lumea că trebuie să evite vizitele, să evite deplasările nejustificate, să nu ducă copiii să viziteze bunicii, să nu meargă tinerii să viziteze persoanele în vârstă și să fie un Paște altfel anul acesta, pentru binele tuturor”, a spus secretarul de stat în MAI. „Dacă nu se vor respecta aceste măsuri, riscul este să avem o creștere abruptă a numărului cazurilor și să fie infectate mult mai multe persoane”, a avertizat Raed Arafat.

„Dacă respectăm regulile care s-au impus și mai suportăm o perioadă, este posibil să ajungem să avem un platou (o curbă plată în evoluția cazurilor - n.r.) și să începem să scadem, până să ajungem la situația în care au ajuns alte țări. Dar acest lucru depinde de noi toți, nu numai de autorități și decidenți”, a arătat secretarul de stat.

Asta înseamnă că oamenii nu vor putea merge de Paște în vizită la părinți bifând pe declarația pe proprie răspundere „ajutor acordat persoanelor în vârstă”? a fost întrebat Raed Arafat. „Ba da, vor putea să meargă, dacă merg doar să ducă mâncare - o dau la ușa casei și pleacă - înseamnă că vor respecta pentru ce au mers. Dacă ei vor merge acolo ca să intre și să viziteze și să socializeze și să ducă cu ei copiii și tot ca să viziteze bunicii înseamnă că au încălcat recomandările și înseamnă că au pus în risc viața celor care sunt în vârstă”, a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat subliniază că în România nu a trecut perioada cea mai dificilă din epidemie. 

„Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război, pentru că va creşte încă numărul, înainte să scadă. (...) Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare” a subliniat Raed Arafat.

„Ca în orice ţară care are COVID şi care se răspândeşte comunitar, cum este la noi, cazurile existente sunt mult mai multe decât cazurile care sunt confirmate. Sunt mulţi simptomatici uşor şi asimptomatici, ăsta e şi motivul pentru care am recomandat să poarte masca, pentru că nu ai cum să ajungi să confirmi toate cazurile, este imposibil, dar clar că trebuie crescut numărul testelor. Lucrurile vor deveni mai uşoare pe parcurs, depinde acum şi cum evoluează lucrurile” a arătat Raed Arafat.

El spune că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical și este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, iar cadrele de la alte specialităţi să vină îi ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti.


Sursa: Digi24