Răcire accentuată a vremii. Avertizare de inundații

Meteorologii anunță ploi, tunete, fulgere, vijelii, grindină și cantități de apă de 40 l/mp. Vântul va face probleme, rafalele atingând viteze de până la 75 de km/h. Luni, temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod normal la această dată.

Este cod portocaliu de furtuni în nouă județe din centrul și estul țării. Totodată, jumătatea de sud-est a teritoriului se află sub cod galben de vreme instabilă, până luni la ora 10:00. 

Sunt prognozate averse torențiale ce vor cumula 40 -50 l/mp - în condițiile în care în zona avertizată, în ultima oră s-au cumulat deja peste 40 l/mp - vijelie, intensificări puternice ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni.

Un cod portocaliu de inundații a fost emis pentru râul Prut, fiind în vigoare până luni la ora 24:00.  
Pentru centrul și estul țării este valabil un cod galben de inundații.

În noaptea de duminică spre luni vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și posibil grindină în Muntenia, în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, precum și pe spații mici în Transilvania și Oltenia. Cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp, iar vântul va atinge la rafală 75 km/h în regiunile estice, sudice și la munte. Temperaturile vor coborî până la 7 grade Celsius în depresiuni.

Peste zi vor mai fi ploi în regiunile sudice, iar valorile termice nu vor mai depăși 28 de grade Celsius în Oltenia.

Codul portocaliu de furtuni este valabil până luni la ora 2:00 în județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov, unde vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70...90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40...50 l/mp.

Codul galben de furtuni este valabil până luni la ora 10:00. 

În Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze de peste 65...75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Pe parcursul zilei de luni, 13 iulie, în regiunile estice și sud-estice, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55...65 km/h.

În sud și sud-est, vremea se va răci accentuat, avertizează meteorologii.

După ce duminică în Capitală a fost un disconfort termic accentuat, cu temperaturi de 34 de grade, din orele serii instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și se va manifesta, la început prin intensificări ale vântului, vijelie, apoi, mai ales noaptea, averse cu caracter torențial, descărcări electrice și posibil grindină. Se vor acumula cantități de apă de 20 - 25 l/mp și izolat posibil 30 - 40 l/mp.

Temperatura minimă va fi de 15-16 grade, iar luni vremea se va răci accentuat, temperatura maximă fiind prognozată în jurul a 25 de grade Celsius.

 

Sursa: Digi24