Resturi ale rachetei scăpate de sub control s-au prăbușit în apropierea insulelor Maldive| SursaTa

Update, 9 mai 2021:

Resturi ale rachetei chinezilor Long March-5B, scăpată de sub control, s-a prăbușit în noaptea de sâmbătă spre duminică în Oceanul Indian, în apropierea insulelor Maldive, scrie BBC.

Aparatul de zbor, care s-a dezintegrat în momentul în care a intrat în atmosfera Pământului, a trecut peste Oceanul Atlantic, Peninsula Iberică, Marea Mediterană şi Peninsula Arabică, apoi resturile au ajuns în Oceanul Indian.

Cea mai mare parte a rachetei a fost distrusă în timpul reintrării în atmosferă, dar părți ale ei au aterizat într-o locație de 72,47 ° est și 2,65 ° nord, au informat presa chineză de stat. 

Punctul din Oceanul Indian în care s-au prăbușit aceste resturi este la vest de Maldive.

 

-----------------------------------------------------------------------------

Racheta chinezeasca Long March-5B, de 21 de tone, care a transportat joi, 6 mai, primul modul al Statiei Spatiale a Beijing-ului, va lovi Pamantul cel mai probabil duminică, 9 mai 2021, fiind posibil ca resturi din ea sa ajunga chiar in regiuni locuite.

Potrivit ultimelor date ale Aerospace Corporation, bucati din racheta chineza Long March 5B ar urma sa intre in atmosfera Terrei duminica, 9 mai, la ora 6.22 (n.r. - ora Romaniei), plus-minus 4 ore, potrivit publicatiei The Space.

Cu toate astea, Pentagonul a anuntat prin vocea Secretarului Apararii, generalul Lloyd Austin ca Statele Unite nu intentioneaza sa doboare booster-ul din China, care a fost detectat pe orbita Pamantului, la o altitudine de 700 de kilometri, potrivit Air Force Mag.

Radarele de la sol utilizate de catre armata SUA pentru urmarirea navelor spatiale si a altor obiecte au detectat racheta pierduta, ea fiind tinuta sub observatie, in timp real. Ea zboara in prezent cu aproximativ 25.200 de kilometri pe ora.

"Speram ca racheta va ateriza intr-un loc in care nu va face rau nimanui", a declarat generalul. Desi "avem capacitatea sa facem o multime de lucruri, noi nu avem in plan sa o doboram", a adaugat Lloyd Austin, la o conferinta de presa.

Pentagonul a anuntat anterior ca punctul exact de impact cu Pamantul al rachetei din China, "nu poate fi identificat decat cu mai multe ore de la intrarea ei in atmosfera terestra".

Expertul in observatii spatiale, Jonathan McDowell, a declarat pentru SpaceNews, ca "este inacceptabil ca o astfel de racheta sa fie lasata necontrolata", mai ales ca ea are o masa de 21 de tone.

Iar Holger Krag, seful Biroului Programului de Siguranta a Agentiei Spatiale Europene, a avertizat: 

"Aproximativ 20-40% din masa initiala a rachetei ar putea ramane intacta, avand un potential impact major in zona de contact".

McDowell a precizat ca orasele probabile, unde s-ar putea prabusi racheta "ar putea fi New York, Madrid, Beijing, sudul statului Chile, Wellington, Noua Zeelanda".

De asemenea potrivit presei din Italia, zece regiuni ale țării peninsulare ar urma să fie afectate. Regiunile vizate sunt: Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia și Sardinia.

Părțile rachetei ar putea lovi Pământul la ora 02:24, pe data de 9 mai, cu o marjă de eroare de 6 ore. Recomandarea experților este ca italienii să rămână în case.

„Rămâneți acasă, departe de uși și ferestre!”


Sursa: ziare.com