Rabla pentru electrocasnice: peste jumătate din voucherele rezervate nu au fost folosite

Programul "Rabla pentru electrocasnice" a funcţionat bine, dar numai pe hârtie. Peste jumătate dintre voucherele rezervate nu au fost încă folosite. În depozitele magazinelor au ajuns doar 14.000 de electrocasnice uzate care au fost înlocuite cu unele noi. Atunci când se vor redeschide înscrierile, banii de pe tichetele neutilizate se vor întoarce însă la bugetul de stat.

La aproape o lună de la lansarea programului "Rabla pentru Electrocasnice", depozitele cu aparate uzate sunt aproape goale. În acest magazin sunt doar cinci maşini de spălat care au fost înlocuite cu unele noi. Un alt retailer a adunat, în cele trei săptămâni, 5.000 de electrocasnice vechi. Puţine, spun comercianţii, având în vedere interesul arătat pentru programul de la Ministerul Mediului. Pe site-ul Administraţiei Fondului de mediu au fiost rezervate până acum 51.000 de vouchere. Dintre acestea însă au fost folosite doar 14.000 şi tot atâtea electrocasnice vechi au ajuns în depozitele magazinelor. Celelalte 37.000 de vouchere rezervate nu au fost folosite până acum. Iar deţinătorii au avut timp doar până în acest weekend să cumpere un aparat nou. Reprezentanţii magazinelor spun că peste jumătate dintre ei nu au înţeles cum să-l folosească. Iar unii chiar au renunţat la reducere.


Alţii, dimpotrivă, au înţeles prea bine. Şi s-au transformat din beneficiari în vânzători. Astfel de practici sunt riscante. În magazine, identitatea cumpărătorului trebuie să corespundă cu cea validată de Ministerul Mediului, astfel că cei care au vouchere de pe internet riscă să nu beneficieze de reducere. Iar negustorii ar putea fi cercetaţi pentru fals în acte şi obligaţi să returneze sumele primite. Cât despre banii pe voucherele neutilizate, se vor întoarce la bugetul de stat.
GRATIELA GAVRILESCU, Ministrul Mediului: S-au înscris tocmai ca să se poată asigura că nu vor avea niciun fel de problemă pentru a-si cumpara un astfel de echipament nou, dar în acelaşi timp, fiind perioada de sărbători în care au fost mai multe zile nelucrătoare şi acesta este motivul.

Programul Rabla pentru electrocasnice este blocat până când bugetul pentru 2019 va fi aprobat.
 

Sursa: observator.tv