Puteri sporite pentru polițiști! În ce condiții ...

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor avea mult mai multă putere și autoritate, având în vedere că va intra în vigoare legea care prevede ca oamenii legii să pătrundă în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor.

Schimbarea va avea loc din 26 ianuarie. Mai mult, dacă suspecții refuză să se legitimeze vor risca sancțiuni de trei ori mai mari decât în prezent.

Polițiștii vor putea intra într-o locuință dacă au indicii că o persoană se află în pericol - cum ar fi victima unei violenţe domestice, sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii - doar dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înauntru. De asemenea, polițistul poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.

Cum se legitimează polițistul
În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

- dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte;

- dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.

Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: „Poliția!”