Proteste în România - Sindicaliștii pichetează Ministerul Muncii

Proteste la Ministerul Muncii. Sindicaliști de la Cartel ALFA cer majorarea salariului minim. Asta, după ce Guvernul a anunțat o mărire de doar 41 de lei.

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) "Cartel ALFA" organizează o acţiune de pichetare în faţa sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ca reacţie faţă de nivelul insuficient până la care Guvernul a decis creşterea salariului minim brut pentru anul 2021, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale.

"Vestile sunt destul de proaste. Cu 41 de lei ce sa faci? Curentul scumpit, medicamentele... Sunt probleme, nu ne asteptam sa se ajunga la aceasta situatie. Macar 100 de lei mai mult, sa-i ramana omului 100 net, in mana. Nu stiam ca suntem intr-o situatie atat de rea", a spus Anton Hadar, presedintele Alma Mater.

"Noi incercam prin actiunea de azi sa-i sensibilizam si sa atragem atentia ca decizia luata este una proasta. Nu pot trai, sunt sub limita", a mai spus Hadar.

"40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală. (...) Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" (...) decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor. Acţiunile de protest debutează marţi, 29 decembrie 2020 ora 10.00 printr-o acţiune de pichetare a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale!", se menţionează în comunicatul organizaţiei sindicale.

CNS "Cartel ALFA" consideră că majorarea insuficientă a salariului minim reprezintă un furt din munca lucrătorilor.

"Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. (...) Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului", se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Guvernul a anunţat luni că a decis majorarea salariului minim brut de la 2.230 de lei până la 2.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021.


Sursa: realitatea.net