Protestul de la metrou se suspendă. Metrorex reia circulația de mâine

UPDATE, ora 18:50

Protestul de la metrou se suspendă, însă circulația trenurilor se va relua sâmbătă dimineață. În urma discuțiilor, s-a ajuns la un consens, urmând să se continue negocierile pe doleanțele sindicaliștilor.

Pe perioada negocierilor se suspendă acțiunile disciplinare care îi vizează pe sindicaliști.

"Protestul se va suspenda. Am stabilit un calendar al negocierilor pentru săptămâna viitoare, au venit cu niște revendicări, le vom discuta. Suntem deschiși dialogului, nu vom începe nicio acțiune administrativă împotriva celor care au participat pe toată perioada negocierilor", a declarat, la ieșirea de la discuții, Ștefan Paraschiv, directorul Metrorex.

Protestul spontan la metrou, care a început încă de vineri dimineață, a afectat traficul din Capitală. Peste 250.000 de călători din Capitală au rămas fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să intre în grevă. Oamenii au fost nevoiți să se întrepte spre alte mijloace de transport în comun de la suprafață. Autoritățile au anunțat că au suplimentat numărul autobuzelor.

UPDATE, ora 14:50

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că Metrorex a înaintat o plângere penală la MAI, care a fost înaintată de urgență la DIICOT, în care face acuzații „legate de sabotaj, de terorism”, după protestul spontan al sindicaliștilor de la metrou. De asemenea, el a spus cum au intervenit polițiștii și jandarmii, atât la metrou, dar și la suprafață, în mijloacele de transport ale STB.

„Cine și-a asumat să facă o astfel de acțiune, fie ea și spontană, va plăti în fața legii. Amavut aceste discuții și cu domnul prim-ministru Florin Cîțu și același mesaj l-a transmis. Dosarul este legat de prevederea că au obligația să asigure minimum o treime din transportul public. Plângerea (Metrorex, n.red.) este legată de sabotaj, de terorism”, a spus Bode.

Ministrul a mai spus că sutele de mii de persoane care nu au putut circula azi cu metroul au fost puse „în situația de a se îmbolnăvi”.

„Am trimis efectivele noastre în stațiile de metrou. Am intervenit, am intrat în respectivele stații, pentru a-i determina pe cei care au declanșat acest protest spontan să respecte măsurile de siguranță. La suprafață am intervenit în stațiile STB, în mijloacele de transport pentru a recomanda bucureștenilor să respecte regulile. Prioritatea a fost siguranța cetățenilor”, a completat ministrul de interne.

„Legea este legi pentru toți. În condițiile în care îți asumi să declanșezi un conflict spontan, trebuie să știi că în starea de alertă este ilegal. Când declanșezi un conflict de muncă, ai obligația legală să asiguri minim o treime din transportul cu metroul în București. Aceste lucruri au fost desconsiderate și vor suporta prevederile legale în vigoare. Există o solicitare din partea Metrorex pe care am trimis-o de urgență la DIICOT, o plângere. Noi am deschis un dosar penal în sensul în care nu sunt respectate regulile și prevederile legale asigurării continuității tranportului public”, a mai spus Lucian Bode.

El a spus, anticipând întrebările privind o intervenție în forță, că „soluția este dialogul”, iar în acest sens există deja discuții la Prefectura Capitalei.

„În urma discuțiilor sunt convins că vor ajunge la concluzia că acest conflict de muncă trebuie să înceteze de ugență și să putem să reluăm transportul public cu metroul în București. Este inadmisibil să-ți bați joc de sute de mii de bucureșteni”, a mai spus ministrul de interne.

 


Proprietarii magazinelor care se vor desființa s-au adunat la Unirii, solidari cu sindicaliștii


Proprietarii spațiilor comerciale de la metrou care urmează să fie desființate protestează în semn de solidaritate cu sindicaliștii din subteran.

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Piața Unirii. Este vorba despre comercianții de la metrou care spun că este cea de-a doua încercare de desființare a acestor spații, după cea din 2018. Atunci, ei au contestat în instanță decizia, fiind în derulare un proces în acest sens cu conducerea Metrorex.

Între timp, în subteran continuă protestul la care participă încă de la primele ore ale dimineții sute de sindicaliști. Nici până la această oră nu a fost pus în circulație vreun tren de metrou.

Sindicaliștii spun că nu vor înceta protestul dacă nu primesc asigurări de la șeful Metrorex că nu vor fi încetate contracte de muncă și nu se vor tăia sporuri.

În replică, șeful Metrorex susține că nu au încetat decât contractele celor care au ieșit la pensie.

În ce privește salariile, au fost discuții în sensul anulării majorării salariale acordate în noiembrie 2020.

Protestele de la metrou au loc în contextul în care sunt discuții legate de bugetul Metrorex care nu mai permite creșterea salarială de 18%.

În ceea ce privește discuțiile privind desființarea spațiilor comerciale – considerate a fi adevăratul motiv al acțiunii spontane de la metrou – acestea sunt motivate de faptul că nu respectă normele de siguranță la incendiu și îngreunează evacuarea călătorilor în caz de urgență.

Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie.


 

----------------------------------------------------------------

Circulația metroului în Capitală este blocată vineri dimineață, în urma unui protest spontan. Reprezentanții sindicatului Liber din Metrou au coborât în tunel și au împiedicat pornirea la timp a trenurilor de pasageri. 

Metrourile ar fi trebuit să se pună în mișcare la ora 5 dimineața, dar niciun călător nu a fost lăsat să coboare în subteran. Oamenii au găsit porțile cu lacătul pus și un afiș care anunța că este grevă spontană.

În staţia Piaţa Unirii, reprezentanţii sindicatului USLMau blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță Metrorex.

Compania spune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii".

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

"Asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă", mai precizează Metrorex.

Sursa: Digi24.ro