Propunerea unui medic care profesează şi în Argeş a devenit lege

Săptămâna trecută, în ședinţa de guvern, a fost aprobată ordonanţa prin care femeile care fac fertilizare in vitro beneficiază de trei zile de concediu: una în ziua puncţiei ovariene şi două după embriotransfer, în baza scrisorii medicale. Ideea proiectului îi aparţine medicului Marilena Băluţă, care a înfiinţat, în urmă cu doi ani, clinica Fertiity Save din Bradu.

„Procedura FIV determină un anumit stres. O doamnă care este supusă acesteia e bine să stea liniştită în acea perioadă, să nu mai aibă stresul serviciului. O femeie care a avut o anestezie nu este aptă să facă o muncă normală. Doamnele care fac un FIV şi o anestezie pentru puncţie au nevoie de aceste zile libere. Ziua embriotransferului este cea mai importantă şi 48 h după aceea ar fi bine ca femeia să stea liniştită şi să nu aibă orice alt stres care să afecteze evoluţia embrionilor în uter. Nu avem cum să programăm procedurile doar în week-end, deoarece momentul puncţiei este stabilit în funcţie de anumiţi parametri.“, a declarat medicul Marilena Băluţă.

 

Propunerea sa a devenit lege cu ajutorul ministrului Muncii, Marius Budai, şi al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Ordonanţa va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.