Proiectul referitor la starea de alertă - vot în Senat!

Proiectul de lege referitor la starea de alertă, proiect propus de Guvern, dar asupra căruia au fost făcute modificări importante de către PSD, a fost votat în Senat cu 111 voturi pentru, opt împotrivă și 15 abțineri. Mâine, proiectul de lege va ajunge în dezbatere în Camerei Deputaților care este for decizional.


Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a criticat Guvernul pentru  „incompetență”.  Între trecerea de la starea de urgență, care expiră vineri, și starea de alertă, care va intra în vigoare cel mai probabil luni, există câteva zile neacoperite din punct de vedere legislativ.

„Singurul lucru de care s-a preocupat Guvernul a fost de a-şi crea condiţiile pentru a continua ceea ce au făcut în perioada de stare de urgenţă: achiziţii publice fără transparenţă, numirea oamenilor de partid în funcţii fără pregătirea necesară şi, mai ales, fără concurs, cel mai grav este că nici astăzi reprezentanţii Guvernului nu sunt în stare să ofere populaţiei şi Parlamentului date certe pe baza cărora au propus aceste măsuri.”

 

Proiectul de lege referitor la starea de alertă a suferit unele modificări, printre care:
- Aprobarea și de Parlament a instaurării stării de alertă 
- Ministrul Sănătății nu mai poate demite șefii de spitale
- Pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.