Proiect de lege – Pedepse mai mari pentru elevii violenți

Senatorul Șerban Nicolae cere ca pedepsele să fie majorate pentru elevii indisciplinați.Aceștia ar putea să fie pedepsiți mai aspru cu o treime, in urma unui comportament inadecvat. Șerban Nicolae este de parere că, doar astfel, se pot impiedica actele de violență la adresa profesorilor,acestea de a lungului timpului, se întamplă mult mai des. Proiectul a trecut de Camera Deputaților, acesta aflandu-se deja in dezbatere la Senat.

Sancțiunile vor fi aplicate elevilor care lovesc, jignesc sau amenința profesorii. Șerban Nicolae susține că pedepsele se vor majora cu o treime pentru elevii batauși de peste 16 ani, dar și pentru parinții agresivi.

Un exemplu elocvent este cazul unei profesoare de limba romană, din comuna Todirești - județul Vaslui, care a povestit cum a fost bătută de un elev de clasa a șasea. Acesta fiind nemulțumit de nota primită, a așteptat ca profesoara să iasă de la ore și a atacat-o, lovind-o cu o teavă peste picioare. Cum băiatul avand doar 12 ani, aceasta nu a putut primi nicio sancțiune.

”Internetul e plin de articole și chiar și filmări în care sunt prezentate asemenea incidente:elevi care iși umilesc in fața clasei profesorii, alții care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. (..) până si în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar deminitatea lui apărată”, se găsește in expunerea de motive a proiectului susținut de senatorul PSD.

Studiul făcut de Ministerul Educației arată că în 1200 de școli, peste 70.000 de profesori au fost cel puțin o dată amenințați,  jigniți sau loviți.

Proiectul trecut deja de Camera Deputaților si ajuns la Senat,dacă va fi adoptat va merge la președinție pentru promulgare.