Proiect BOMBĂ depus în Parlament: UDMR cere autonomie specială

UDMR a depus luni, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a transmis Uniunea printr-un comunicat de presă. Printre prevederile iniţiativei legislative, se numără şi posibilitatea înfiinţării unor regiuni de dezvoltare separate care pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială.

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale „reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale, iar la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local”, se arată în comunicatul citat.,,Așa cum ne-am obișnuit în toți acești ani, UDMR supralicitează. Niciunde în Rezoluția de la Alba Iulia nu se vorbește despre regiuni autonome sau despre un mod de administrare separat. Dacă se va da curs unei astfel de propuneri, sunt convinsă că niciun parlamentar ALDE nu va ridica mâna în favoarea sa. UDMR știe că atunci când este vorba de integritatea și suveranitatea acestui stat, nu există loc de negociere. Românii și maghiarii conviețuiesc mai bine decât probabil și-ar dori unii, năzuințele de autonomie animându-i în mare parte doar pe reprezentanții UDMR din Parlament. Probabil că și-au pus speranța în apropiata sosire a lui Moș Crăciun, dar nici acesta nu aduce autonomie, pentru că dorințele nelegitime nu vor fi onorate niciodată, nici măcar în cazul copiilor cuminți." a declarat Simona Brătulescu, președinte ALDE Argeș.