Proiect adoptat de Senat! Ce infractori ar putea să-și execute pedeapsă acasă, fără brățară electronică

Vești bune pentru o anumită categorie de infractori! Senatul a adoptat, pentru a doua oară, un proiect legislativ potrivit căruia, anumite persoane condamnate pot executa pedeapsa de acasă.

Este vorba despre pedepselor cu închisoarea de până la 18 luni pentru infracţiuni comise fără violenţă

Proiectul se află a doua oară în Parlament, după ce a fost criticat dur de Curtea Constituțională.

.„În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă”, se arată în proiectul de lege.

Mai mult, și persoanele care au fost condamnate pentru o perioadă mai mare pot beneficia de această lege. Acestea își pot executa ultimele 18 luni acasă. De asemenea, cei care sunt condamnați la mai puțin de cinci ani de detenție și nu au avut abateri disciplinare vor putea sta acasă chiar și fără brățară electronică.

„Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supravgehere în cazul în care persoana condamnată: a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; b) are o pedeapsă care nu depășește cinci ani”, prevede proiectul adopat de senatori.

Potrivit proiectului, liberarea condiționată este valabilă și în cazul celor care își execută pedeapsa acasă.

Bomba vine în cazul femeilor însărcinate. Femeile însărcinate sau persoanele care au în întreținere copii minori pot executa pedeapsa la domiciliu și în cazul în care sunt condamnate 10 ani. Desigur, beneficiază de asta doar cele care nu au fost condamnate pentru unele infracțiuni contra siguranței statului, pentru omoruri, vătămări corporale, lipsirea de libertate, violarea de domiciliu, viol și alte fapte contra persoanei, infracțiunile în legătură cu drogurile ș.a.