Programul Leaders Explore pentru liceeni din Câmpulung!

Educație, social, sănătate și cultural. Acestea sunt domeniile către care se îndreaptă ideile celor 50 de tineri participanți la programul LEADERS Explore, organizat de către fundația LEADERS cu sprijinul Holcim România în zonele Câmpulung-Muscel și Oradea.


În cadrul sesiunii II a programului LEADERS Explore, elevii de liceu participanți la program au identificat principalele probleme din comunitățile din care fac parte și au acceptat provocarea de a veni cu propuneri de proiecte care să vină în întâmpinarea acestora. 
„Credem în potențialul extraordinar al tinerilor și vrem să ii susținem pe parcursul lor de dezvoltare. Spiritul de inițiativă și orientarea către soluții centrate pe oameni și comunități sunt ingrediente esențiale pentru succes. Proiectul LEADERS Explore oferă un mediu educațional relaxat, în care adolescenții să exerseze aceste comportamente. Ei sunt cei care pot aduce o abordare inedită și plusvaloare în societate prin felul proaspăt în care se raportează la probleme. La fel ca în cadrul proiectelor din Holcim România, încurajăm tinerii să își ascută gândirea critică și să își dezvolte creativitatea”, a declarat Mădălina Crăciunescu, Director Organizație & Resurse Umane Holcim România. 


Per total, cei 50 de elevi au propus șapte proiecte, trei pentru Câmpulung-Muscel, respectiv patru pentru zona Oradea. Implementarea lor este încurajată de către Fundația Leaders, însă aceasta rămâne la latitudinea adolescenților.
”Programul LEADERS Explore dezvoltă potențialul de leadership și followership al tinerilor din România. Unul dintre instrumente este proiectul în comunitate în care liceenii identifică oportunități și idei pentru comunitatea lor. Acesta este un excelent cadru în care ei învață să lucreze în echipă, având o miză reală și sprijinul comunității. Ne bucurăm să descoperim propunerile lor pline de originalitate și adaptate nevoilor reale”, a adăugat Beatrice Alexandrescu, Director de Programe Fundația LEADERS.

 

 

Astfel, pentru zona Câmpulung au fost propuse următoarele domenii și proiecte:
1.    Social: ”Și eu contez” – un proiect ce își propune sprijinirea copiilor marginalizați din zonele defavorizate în vederea participării la diverse activități de tip workshop precum pictură, desen, sport sau jocuri. De asemenea, acesta vizează incluziunea mamelor adolescente, dar și oferirea de suport moral și educațional pentru prevenția sarcinilor nedorite în rândul adolescenților din comunitate. 
2.    Educație: ”Smart Study” – o propunere de program ce are în vedere îndrumarea elevilor de liceu în viitoarele lor cariere. Astfel, tinerii propun colaborarea cu consilieri vocaționali care să le faciliteze accesul în mediul unde și-ar dori să profeseze. Mai mult, programul își propune să implice persoane cu experiență relevantă, care să ofere elevilor meditații pentru admiterile în domeniile de interes. 
3.    Cultural: ”Society Makes ART – SMART” – proiectul va presupune amenajarea unui spațiu dedicat adolescenților musceleni, pe care aceștia să îl folosească pentru a organiza diverse activități culturale în domenii precum arte plastice, muzică și teatru. De asemenea, tinerii își propun să pună acest spațiu la dispoziție pentru activități destinate tuturor vârstelor, pentru ca oricine să poată beneficia de diferite cursuri gratuite, activități în aer liber, ateliere de lucru manual, seri tematice sau seri de filme.


Leaders Explore este singurul program din România care completează cei patru ani de învățământ formal din perioada liceului cu un an de educație non-formală. Acesta este susținut pe parcursul a opt sesiuni de training care includ ateliere de orientare vocațională, dezvoltarea competențelor viitorului, seminarii inspiraționale și dezvoltarea de proiecte cu impact real în comunitate.